Din lipsa neimplicării și nepăsării autorităților locale și județene, una din cele mai importante clădiri istorice din Fălticeni a devenit o ruină.

Dan Ioan Dascalu, consilier judetean 2Problema a fost prezentată de mai multe ori în ședințele Consiliului Județean, însă fără niciun rezultat până cum. Fostul consulat austriac a fost repartizat Consiliului Local Fălticeni prin Hotărârea Consiliului Județean numărul 6/2015, însă pentru a intra în posesia administrației locale fălticenene, această hotărâre trebuia dublată de o hotărâre a Consiliului Local Fălticeni. Această hotărâre există, însă fost respinsă de consilierii locali din Fălticeni, astfel, fostul consulat austriac a rămas la nepăsarea Consiliului Județean.

 

Sesizare, din nou, din partea consilierul județen Dan Ioan Dascălu

Dan Ioan Dascălu a ridicat, din nou, problema fostului consulat austriac.

„Cei care trec prin Fălticeni îl văd și cum arată: o bătrână care se pregătește să moară. Această clădire în care a funcționat consulatul austriac pe vremuri are un aspect arhitectonic original și unic pentru Fălticeni. Acum el nu mai are uși, nu mai are ferestre și se așteaptă să se dărâme. De ce? Nu știu. Concluzia este că acest fapt demonstrează o anumită lipsă de interes a Consiliului Județean  pentru acest imobil. Clădirea se degradează și nimeni nu face nimic pentru a-l prezerva și a-l aduce la starea inițială. Este de nedorit această încercare de a ne duce în eroare pe noi, consilierii județeni, privind situația bunurilor existente în administrarea Consiliului Județean Suceava. Este o atitudine arogantă și lipsită de orice interes pentru așteptările și dorințele unei comunități locale”, a declarat Dan Dascălu.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Alexandru Rădulescu, s-a arătat și el surprins de decizia Consiliul Local Fălticeni de a nu dori să primească în administrație această clădire.

„Considerăm că importanța pentru comunitatea locală din Fălticeni a stat la baza demersului inițiat de primarul Cătălin Coman. Motivele pentru care au stat și au determinat Consiliul Local să nu accepte această clădire sunt peste puterea mea de înțelegere. Dorința noastră este să sprijinim comunitatea locală să utilizeze la maximum toate resursele”, a subliniat Rădulescu.

În replică, Dan Dascălu a precizat că și-ar fi dorit un răspuns referitor la măsurile pe care Consiliul Județean le-a luat pentru prezervarea acestei clădiri și readucerea la stadiul inițial.

„Este a doua când intervin. Am mai vorbit despre ea, iar atunci am arătat că în clădirea fostului consulat austriac a fost sediul unei dirigenții de șantier. Acolo au fost depozitate materiale și utilaje pentru constucția străzii. Nu s-a făcut nimic în plus de atunci, iar Consiliul Județean nu a intervenit în niciun fel. Clădirea se dărâmă!”, a concluzian Dascălu.

Din păcate, soarta fostului consulat nu este prea bună. De opt ani de zile această clădire este într-un proces continuu de degradare. Consiliul Județean nu poate acum să-și asume această responsabilitate. Acest obiectiv se poate renova printr-un anumit proiect cu finanțare europeană.

„Obiectivul principal al Consiliului Județean este să sprijine comunitățile locale în dezvoltarea lor. Și atât timp cât comunitatea locală, la solicitarea primarului municipiului Fălticeni, s-a pronunțat că această clădire este de folos comunității, noi am venit în sprijinul lor și am adoptat acel proiect de hotărâre. Consiliul Local Fălticeni nu poate fi tras la răspundere de Consiliul Județean, pentru că ele sunt în relații de colaborare și nu de subordine”, a conchis Rădulescu.

În anul 1860, la Fălticeni a fost construit Consulatul Austro-Ungar. Aceasta a funcționat până în anul 1918, când a avut loc Marea Unire a Principatelor. În timpul funcționării consulatului, în orașul Fălticeni au fost construite Primăria, Spitalul „Stamate” și Colegiul Național „Nicu Gane”. Orașul a cunoscut o dezvoltare remarcabilă odată cu apariția consulatului. Au apărut străzile pavate, s-au construit școli, a fost realizată rețeaua de aducție a apei și, cel mai important, a fost înființată „paza incendiilor”, adică pompierii de azi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.