Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a vorbit, în exclusivitate pentru ziarul SuceavaLive, despre copilăria sa și, mai ales, despre cum arătau sărbătorile de iarnă pe când trăia în satul natal, Botoșana.

Cu toate că timpul a trecut, Gheorghe Flutur recunoaște că a-ți povesti viața și mai ales copilăria, implică și multă emoție, însă, cu toate acestea, președintele CJ a acceptat să facă câteva dezvăluiri.

„Sunt multe amintiri iar cu cât înaintez în vârstă sunt tot mai nostalgice. Eu am fost un copil tare activ de sărbătorile de iarnă și pot zice chiar că eram sufletul în aceste activități. Oamenii din satul meu, Botoșana, își amintesc și astăzi de urăturile mele, mai ales că Dumnezeu m-a înzestrat cu un dar de a compune urături. Uneori, unele urături le făceam pe loc, mai ales că aveam și niște răfuieli cu niște fete, iar atunci era momentul când nu se supărau”, a mărturisit Flutur.

Băiat fiind, era destul de greu ca în copilăria sa să nu existe întâmplări de copil năstrușnic. Astfel, președintele Consiliului Județean Suceava a declarat că într-un an s-a hotărât să îi ofere o lecție unei fete care stingea becul prea devreme seara.

„Era o fată care stingea becul prea devreme și avea niște câini foarte răi. Cu toate acestea, într-un an de Crăciun n-a apucat să stingă becul, iar noi am apucat să intrăm în curte. Afară ningea foarte tare, era o iarnă superbă, iar noi eram vreo 12 persoane. Ideea mea a fost să luăm toți câte un braț de lemne și să intrăm în casă. Închipuiți-vă că în fața sobei s-a făcut un morman de lemne, iar jumătate de noapte, fata și tatăl său au cărat lemnele înapoi afară”, a povestit zâmbind Flutur.

Totodată, acesta a dezvăluit și care erau metodele prin care foamea putea fi păcălită, într-o noapte de Crăciun sau de Anul Nou, când umbla din casă în casă pentru a face urări de bine.

„Erau momente în care primeai reclamațiile după colindă și începea chestionarea celor care au furat urechile de la porcul care se afla în butoiul de saramură, din tindă. Astfel, trei uram și unul tăia urechile la porc, că erau foarte gustoase. Unii dintre noi chiar am fost câte un Ion Creangă, pentru că așa au fost vremurile atunci, vremuri după care îmi pare extrem de rău”, a declarat Flutur.

Flutur, în rolul lui „Coroi”

Dacă a colinda era mai simplu, de Anul Nou, pentru Gheorghe Flutur, programul era mai amplu și mai diversificat. Acesta interpreta rolul lui „Coroi”, ceea ce presupunea un text care trebuia interpretat ireproșabil de fiecare data când intra în casa unui om.

„Unele texte din banda lui Coroi au fost scrise de mine și mi-aduc aminte că spre ziuă îmi pica glasul și aveam niște neamuri unde mergeam să beau lapte cald cu miere și ouă, ca să-mi dreg glasul. Rolul lui Coroi era unul activ – trebuia să strigi tare, iar mai apoi urma momentul în care trebuia să joci și fetele, și, din nou, nu mă abțineam de la strigături. Prima dată mergeam la urat la preotul din sat pentru că ne dădea mai mulți bani, iar noi aveam nevoie pentru a plăti muzica. A doua zi aveam febră musculară, dar parcă aș mai rezista și astăzi să mai merg cu uratul și recunosc că mi-e dor de vremurile de atunci, la modul cel mai sincer vă declar acest lucru, deși nu am mai vorbit nimănui despre lucrurile acestea până acum”,  a mai spus Flutur.

 

Gheorghe Flutur, iubitor de tradiții pe care le păstrează și astăzi

Există astăzi tradiții la care președintele Consiliului Județean Suceava ține extrem de mult și pe care nu le trece cu vederea. Așa se face că, în fiecare an, ore întregi, primește colindători și urători.

„Poate că unul dintre secrete că mă preocup atât de mult de promovarea Bucovinei, iar unii chiar mă critică pentru asta, este faptul că eu am crescut cu aceste tradiții și iubesc foarte mult acest ținut și chiar vin din filmul acesta. Eu nu am fost copilul care s-a uitat pe fereastră, dând gheața la o parte, ci am fost copilul care se afla afară în zăpada.

Părinții mei nu mă puteau opri să nu merg cu colinda sau cu uratul. Anul acesta, ca în fiecare an, în ziua de Anul Nou, mă găsiți la mine în curte, la Gura Humorului, primind urători. E cea mai mare binecuvântare pe care Dumnezeu mi-o dă la sfârșit de an. Nu mi-ar tihni intrarea în Noul An, nu aș putea să fiu liniștit dacă 5, 6 ore, nu i-aș primi pe toți. Unii sunt mai necăjiți, dar în ochii lor se vede bucuria, iar în mulți dintre ei mă regăsesc și eu. Trebuie să vă spun că ați reușit să mă duceți cu discuția într-o zonă în care eu nu prea am permis să se intre până acum. Eu sunt mai încăpățânat și nu prea mi-am povestit copilăria, dar de data aceasta s-a întâmplat.

Vă doresc dumneavoastră și cititorilor dumneavoastră Sărbători liniștite, alături de oamenii dragi și un sincer La Mulți Ani”, a conchis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

 

 

 

 

 

One Response

  1. Furtună Angela

    Dacă avalanșa s-ar fi pornit la timp la Botosana, azi am fi fost mai săraci cu un Dictator!

    Nimic mai patetic și ipocrit decât „nostalgiile” liderilor de partid, parveniți și traseiști , care si-au abandonat satul natal, au ocupat prin incuscrire și mafiotism sfera politicului (pentru că disprețuiesc muncă și cinstea) și au distrus civilizația românească.

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.