Am copilărit lângă Teatrul de Vară 23 August din București și toată copilăria mea, vara însemna o eternă vânătoare după modalități de a intra în respectiva grădină sâmbătă seara, adică atunci când pe generoasa scenă ridicată acolo veneau actori sau cântăreți. Am rămas cu nostalgia timpurilor în care familii sau cupluri tinere puteau să se adune pentru a se bucura de un spectacol și mă întreb dacă gregaritatea poporului român s-a pierdut sau a fost ucisă intenționat.

Fiecare oraș are măcar un parc, un centru de atracție, așa cum Suceava are Cetatea, dar fiecare oraș preferă să blocheze circulația sau parcarea unui Mall pentru a organiza diverse spectacole. Trecând de impedimentele generate de accesul la respectivele manifestări, mai apare și inconvenientul major al plății unei scene demontabile, al echipamentului de sonorizare de obligarea spectatorilor să stea în picioare ore în șir. Dacă adăugăm la asta aerul îmbâcsit de fumul grătarelor și temperatura asfaltului încins, atmosfera de bâlci în care toată lumea se află etern în mișcare, rezultatul nu e greu de găsit.

De ceva vreme am tot vorbit cu diverși organizatori de evenimente despre lipsa unui spațiu unde să se poată organiza vara evenimente de ținută, deși există un spațiu perfect pentru asta la Cetate. Nu știm de ce nu este folosit și ca cetățean nici nu-mi pasă, dar după părerea mea n-ar fi o cheltuială enormă pentru Consiliul Județean să închidă una din parcările existente și să construiască acolo o scenă și un amfiteatru cu o mie de locuri. Costurile, oricât de mari, se vor recupera în câțiva ani, iar avantajul de a avea un loc unde să poată organiza festivaluri internaționale în timpul verii, va însemna un nou punct de atracție pentru turismul bucovinean.

Mai mult decât atât, investiția CJ îi va asigura acestuia controlul asupra manifestărilor din această locație prin stabilirea prețului închirierii ei pentru un eveniment sau altul. NIMIC nu împiedică diriguitorii noștri județeni să organizeze festivaluri de teatru pentru copii, cu intrare liberă, în paralel cu concerte extraordinare ale trupelor aflate în trecere prin Bucovina.

Sigur că Suceava nu pare să aibă spectatori plătitori pentru o mie de locuri, dar existența unei structuri care să permită spectacole de calitate, în aer liber, va atrage trupe îndeajuns de cunoscute încât spectatori din Botoșani sau Gura Humorului, ca să nu mai vorbim de alte locuri mai depărtate, să nu vină să vadă un spectacol BUN într-un loc potrivit. Avantajele sunt multiple, de la eliberarea parcărilor și până la dispariția vacarmului acestor spectacole din zonele intens populate.

Există cu siguranță interese contrare unei asemenea mișcări și camarile de căpușe ale sistemului cultural, dar Cătălin Nechifor a dovedit nu o dată că poate, dacă vrea, să acționeze în interesul cetățenilor, al votanților care au dus actuala alianță la putere. Puteam să fac acest demers și altfel, poate cu o listă de semnături care să ceară CJ să acționeze pentru modernizarea Sucevei culturale sau într-o audiență la Consiliul Județean, dar cum interesul meu este doar acela de a avea mai multe evenimente despre care să scriu, las celor mai importanți decât mine decizia de a milita pro sau anti un teatru de vară sucevean.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.