Comisia a fost constituită din reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Regional Suceava, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, Agenția Națională Apele Române – Direcţia Apelor „Siret” – SGA Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava și Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava.

Controlul s-a desfăşurat într-o perioadă de accentuare a secetei hidrologice şi pedologice care a afectat teritoriul judeţului Suceava. Astfel, debitele tuturor cursurilor de apă au fost extrem de scăzute. În acelaşi timp albiile mai multor cursuri de apă – afluenţi ai râurilor Moldova, Siret, Moldoviţa sau Suha au secat parţial sau total.

Comisiile au constatat în teren că nu s-au identificat depozitări importante de material lemnos şi deşeuri pe malurile cursurilor de apă. Atât din punctul de vedere al prevenirii situaţiilor de urgenţă cauzate de manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase cum ar fi inundaţii, poduri de gheaţă şi zăpoare, alunecări şi prăbuşiri de teren, cât şi al monitorizării riscurilor teritoriale specifice s-a hotărât ca unele lucrări să fie prioritare. Dintre acestea se pot aminti îndiguirea albiei râului Bistriţa prin finalizarea lucrărilor din Proiectul de amenajare Iacobeni – Sabasa, pe Drumul Județean  209 G – care traversează comuna Ulma, au demarat lucrările de decolmatare a podeţelor de pe pâraiele Ulma, Corjeni şi Hrementei, în comuna Dorna Candreni albia pârâului Pietrelor care tranzitează satul Poiana Negri  este îngustată în zona Cabanei Poiana din cauza amplasării pe malul drept a unui gater. În comuna Stulpicani două depozitări provizorii de material lemnos brut au fost identificate în albia majoră a pârâurilor Gemenea şi Siliştea.

“Se impune, având în vedere modificarea structurii administrativ teritoriale a judeţului Suceava şi extinderea zonelor de risc, reevaluarea prevederilor Legii nr 575/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional, Secţiunea  a V-a – Zone de risc natural. Este oportun ca în procesul de identificare a riscurilor naturale din judeţ şi la elaborarea analizelor, a planurilor şi hărţilor de risc să fie cooptate cadre universitare de la departamentele de silvicultură şi geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava”, a precizat Florin Sinescu prefectul judeţului Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.