După scandalul cărnii de cal, cel al laptelui infestat cu aflatoxină și cel al cărnii toxice de curcan, exportată în Germania, medicii veterinari conduși de Octavian Ilișoi, s-au implicat mai mult în controlarea fermelor.
Octavian Ilișoi, şeful DSVSA Suceava, a precizat că aceste controale au avut ca tematică verificarea igienei laptelui, condiţiile de creştere şi exploatare, a furajării animalelor. Un alt aspect vizat în ceea ce privește controlul a fost respectarea timpilor de aşteptare în cazul laptelui sau cărnii la animalele la care au fost administrate antibiotice sau antiparazitare.
În urma verificărilor efectuate la 10 exploatații de bovine, inspectorii sanitar-veterinari au controlat şi modul în care sunt comercializate şi administrate medicamentele de uz veterinar şi au fost făcute analize în unităţile ce depozitează şi comercializează aditivi furajeri, premixuri, furaje combinate, dar şi în cabinete veterinare şi depozite farmaceutice veterinare sau în circumscripţii veterinare de asistenţă. În urma verificărilor, au fost sancţionate şase farmacii veterinare ce nu au respectat legislaţia în domeniu.
Ilișoi a confirmat că în cazul unei ferme ce nu are împrejmuire şi unde exista o problemă cu asigurarea apei potabile, s-a decis suspendarea temporară a activităţii, până la remedierea deficienţelor, iar alte două ferme ce nu aveau filtru sanitar-veterinar, iar tancul de răcire se afla pe exteriorul fermei, au fost sancţionate şi li s-a pus în vedere să intre în legalitate.
Potrivit directorului executiv al DSVSA Suceava, Octavian Ilișoi, vineri se va organiza o instruire a persoanelor ce deţin farmacii veterinare privind noutăţile legislative în domeniu. Șeful DSVSA Suceava a precizat că medicamentele de uz veterinar trebuie să fie vândute doar pe reţete, pentru a exista un control asupra comercializării produselor medicale veterinare în teritoriu.
Lasa un raspuns