Ce aşteaptă parlamentarii noștrii de la sesiunea din această primăvară ? …și care sunt așteptările sucevenilor

Senatorii şi deputaţii s-au reunit, la începutul săptămânii, în penultima sesiune ordinară din acest mandat. Au fost și primele şedinţe de plen, a sesiunii ordinare de primăvară, atât la Senat cât și la Camera Deputaților când s-au ales și Birourile Permanente.

În proces legislativ din această sesiune parlamentară va fi dezbătută iniţiativa preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care vizează modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în sensul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îi numeşte, dintre judecătorii care au funcţionat la aceasta instanţă cel puţin doi ani, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii, iar procurorul general al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casatie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia “sunt numiţi de CSM dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”. De asemenea, parlamentarii vor trebui să pună în acord prevederile Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedintilor de Consilii Judeţene – Legea de modificare şi completare a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu decizia CCR. Curtea a declarat în 20 ianuarie neconstituţională această lege, după ce a admis sesizarea Guvernului.

  • Așteaptările sucevenilor de la parlamentari

Humoreanca Aurelia Cristache spune că una dintre preocupările aleșilor, în această sesiune parlamentară, ar trebui să vizeze promovarea unor acte normative care  să ofere noi instrumente de finanţare pentru micii întreprinzători din turism ,, mai ales că în zona Humor – Mănăstirea Humorului – Voroneț – Vama se ocupă mulții oameni de diferite activități în turism. Initiaţiva ar răspunde nevoilor micilor afaceri din domeniul turismului sau a meșteșugurilor, care nu reuşesc să obţintă finanţare bancară așa ușor.,, Suceveanul Silviu Maxim așteaptă de la parlamentari mai mult ,,în sprijinul producătorilor autohtoni de medicamente și o inițiativă care reglementează metoda de calcul a taxei “claw-back”, care în forma actuală este discriminatorie pentru agenţii economici români, care sunt suprafiscalizaţi”. Fălticeneanca Otilia Ivan vrea promovarea unui proiect de lege privind incluziunea socială şi care să determine o accesabilitate mai mare ,,pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi şi, totodată, să le asigure condiţii mai bune la locul de muncă,,. Dar și impunerea și clarificarea politicilor de sprijin a mamelor, astfel încât indemnizaţia de creştere a copilului să nu aibă diferenţieri majore, aşa cum este în prezent. Gabriel Boicu, din Vatra Dornei, s-a referit la Legea salarizării unitare din sistemul bugetar dar ne-a spus că este împotriva Legii privind interzicerea fumatului în spaţiul public și că parlamentarii suceveni ar trebui să se implice mai mult. Mugur Ionescu, din Siret, consideră că una dintre priorităţile parlamentarilor ar trebui să fie un proiect legislativ care să vizeze adoptarea unei legi prin care să fie stimulată participarea la vot. ,,Cetăţenii cu drept de vot care participă la urne ar trebui să beneficieze de o zi liberă. Și asta ar fi o idee”, a spus sireteanul. Suceveanca Ilinca Burduja vrea de la deputați un proiect clar ce vizează crearea de noi locuri de muncă în județul Suceava ,, în special în industrie și în agricultură,,. Fălticeneanul Ilie Diaconu ar vrea ca parlamemntarii din zona Fălkticeni ,,să militeze pentru finanțarea unei șosele de centură pentru municipiul Fălticeni,, în timp ce un sucevean, Cozmin Adochiei, crede că ,,situaţia traficului din orașul Suceava și din județ nu mai permite timp de aşteptare iar parlamentarii din județul Suceava ar trebui să facă greva foamei, toți, în fața Ministerului Transporturilor,,.

  • Întrebare deschisă adresată celor 17 senatori și deputați din județul Suceava

-Ce așteptări și mai ales în ce proiecte sunt implicați sau doresc să inițieze sau să susțină cei 17 parlamentari din judeţul Suceava? Dacă am aflat ce vor, este foarte adevărat, o mică parte dintre alegători ar fi interesant de aflat și ce-și doresc parlamentarii din județul Suceava în această penultimă sesiune ordinară din actualul mandat. Așteptăm, cu interes, un răspuns de la senatorii: Ovidiu Liviu Donţu (PSD), Gheorghe Flutur (PNL ) Neculai Bereanu (PSD) şi Mihai Neagu (UNPR), Vasilica Steliana Miron (independent dar în Grupul parlamentar al PNL) dar și de la deputaţii: Cezar Cioată (PSD), Ștefan Alexandru Băişanu (PNL), Gavril Mîrza (PSD), Eugen Uricec (PSD), Ioan Stan (PSD), Constantin Galan (independent dar în grupul parlamentar al ALDE), Dumitru Pardău (PNL), Radu Surugiu (PNL), Sanda-Maria Ardeleanu (PNL), Ioan Balan (PNL) Eugen Bejinariu (PSD), Ovidiu Iane (PSD).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.