Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan este de părere că redeschiderea școlilor în luna februarie va reprezenta un test major pentru administrațiile locale și conducerile unităților de învățământ, în condițiile în care în anul 2020 Guvernul PNL a susținut financiar investițiile în învățământ, iar elevii trebuie să se întoarcă în bănci în condiții mult mai bune și cu toate elementele de siguranță asigurate.
„Așa cum evoluează pandemia în România, este ușor de anticipat că în județele unde incidența cazurilor este tot mai mică elevii se vor întoarce în bănci încă de la începutul semestrului doi. Este un moment puternic așteptat, atât de elevi și părinți, cât și de cadrele didactice. Cu toate acestea, pandemia este departe de a se fi încheiat, iar administrațiile publice locale și conducerile școlilor au avut la dispoziție aproape un an pentru a îmbunătăți infrastructura școlară. Odată cu redeschiderea școlilor se va vedea unde localitățile au primari gospodari care au profitat de suspendarea cursurilor în format fizic și au făcut investiții în sistemele de încălzire, în sistemele sanitare, în racordarea școlilor la utilitățile de bază, în conectarea unităților la internet.
Dacă în anii precedenți autoritățile locale puteau să fie pe bună dreptate scuzate pentru că nu au dispus de bani pentru investiții, în anul 2020, Guvernul PNL a alocat cele mai mari fonduri pentru investiții din ultimul deceniu, fie prin Ministerul Educației, fie prin programele de investiții de la nivelul Ministerului Dezvoltării. Indiferent de la ce partid politic a provenit primarul, accesul la fonduri pentru investiții în școli a fost fără discriminare. De asemenea, cred cu putere că întoarcerea elevilor la școală în format fizic nu trebuie să relaxeze în niciun fel procesul de digitalizare al învățământului început de Guvernul PNL”, a declarat deputatul Ioan Balan.
Potrivit acestuia, conectarea școlilor la internet de mare viteză trebuie să fie în continuare prioritară, mai ales în localitățile izolate din mediul rural. De asemenea, programele de sprijin pentru achiziția de computere și dispozitive electronice, finanțate parțial sau integral din fonduri europene trebuie și ele să continue.
„Nu cred că avem vreo prioritate națională mai mare decât aceea de a asigura tuturor copiilor condiții optime pentru a merge la școală sau a studia la distanță, în condițiile în care se cunoaște de ani buni că avem unul dintre cele mai mari abandonuri școlare din Uniunea Europeană. Am convingerea că actualul ministru al educației, domnul Sorin Cîmpeanu, va acorda o atenție sporită infrastructurii școlare din zona Moldovei, zonă care până anul trecut a fost constant ocolită de investiții. De asemenea, sunt convins că dascălii vor face tot efortul pentru a recupera eventualele pierderi din perioada pandemiei și vor participa la orele remediile plătite de Guvern”, a conchis deputatul sucevean.
Lasa un raspuns