Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a lansat în mod oficial Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului 2018. Programul are patru direcţii de acţiune: prevenirea furturilor, prevenirea faptelor de tâlhărie, prevenirea înşelăciunilor judiciare şi prevenirea faptelor de distrugere.

Poliţiştii au lansat programul prin derularea unor activităţi de informare la nivelul întregului judeţ, fiind abordată problematica infracţiunilor de înşelăciune, având în vedere modalităţile diverse de manifestare a fenomenului dar şi cazuistica din ultima perioadă. Au fost distribuite peste 300 de ghiduri realizate în parteneriat cu ATOP Suceava conţinând recomandări pentru prevenirea înşelăciunilor prin diverse moduri de operare.

Prezentăm alăturat câteva evenimente înregistrate în ultimele zile, cazuri care au fost prezentate de poliţişti şi în cadrul activităţilor de informare derulate din casă în casă, pentru ca cetăţenii să realizeze dimensiunea fenomenului infracţional şi modalităţile de manifestare:

 

Înşelăciuni prin achiziţia pe site-urile informatice

 

La 16.03.2018, ora 15.30, la sediul Poliţiei oraşului Vicovu de Sus, s-a prezentat un bărbat de 42 de ani, din oraşul Vicovu de Sus, care a sesizat faptul că a fost victima unei înşelăciuni.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că la data de 12.03.2018, bărbatul a văzut un anunţ online, pe un site specializat în vânzări, cu privire la un telefon mobil, pe care acesta voia să îl achiziţioneze. Acesta a purtat o discuţie telefonică cu o persoană de sex masculin, în urma apelării numărului de telefon aferent anunţului, înţelegându-se cu acesta cu privire la preţ şi metoda livrării.

Aceştia au convenit ca telefonul să fie trimis, iar coletul să fie ridicat prin ramburs contra sumei de 111 lei.
În 16.03.2018, în jurul orei 10.00, bărbatul de 42 de ani s-a deplasat pentru a ridica coletul în cauză, plătind pentru acesta suma de 111 lei. Când a deschis coletul acesta a observat faptul că telefonul nu este funcţional şi nu corespundea cu caracteristicile din anunţul postat online. Acesta a încercat în repetate rânduri să contacteze persoana cu care a discutat, însă nu a reuşit, aceasta având telefonul închis.
Partea vătămată a depus plângere în cauză întocmindu-se dosar penal privind infracţiunea de „înşelăciune”.

Înşelăciuni prin desfăşurarea de activităţi lucrative neautorizate

La 16.03.2018, ora 15.35, Poliţia Municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată despre faptul că un bărbat de 73 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a fost înşelat cu suma de 13.000 lei.
În urma cercetărilor s-a stabilit că în dimineaţa de 16.03.2018, în jurul orei 10.00, la poarta persoanei vătămate au venit doi tineri care l-au întrebat dacă nu are ceva de lucru pentru ei. Întrucât avea de acoperit bucătăria de vară şi garajul, acestea fiind acoperite cu ţiglă, le-a spus celor doi despre intenţiile lui.

Fiind foarte amabili, cei doi tineri au spus că lucrează ieftin, cu materialele lor aduse din străinătate, toată lucrarea putând fi efectuată la un preţ de 400 lei/metru pătrat. Bărbatul de 73 de ani a fost de acord. În curte au venit cei doi tineri şi încă trei persoane de sex masculin. După circa trei ore, tinerii au dat jos ţigla dar nu au terminat de pus tabla pe grinzile laterale şi coamă de la bucătăria de vară, moment în care a venit o persoană la partea vătămată pentru a renegocia.
Partea vătămată a plătit în plus suma de 13.200 lei acelor persoane, însă aceştia au plecat fără a mai termina lucrarea.
Persoana vătămată nu poate să dea detalii exacte despre caracteristicile celor cinci persoane care au lucra şi a depus plângere scrisă pentru „înşelăciune”.

Metoda instalatorul sau angajatul de la firme de utilităţi

 

La 20.03.2018, ora 14.28, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată telefonic despre faptul că o femeie de 67 de ani, din municipiul Suceava, a fost înşelată de o persoană necunoscută care sub pretextul unui control la instalaţia de căldură şi a determinat-o să-i remită suma de 662 lei.
În urma cercetărilor s-a stabilit că femeia locuieşte fără forme legale într-o garsonieră din municipiul Suceava.
La 20.03.2018, în jurul orei 14.00, în timp ce se afla singură în locuinţă a deschis şi permis accesul în imobil unei persoane necunoscute, care s-a prezentat ca fiind angajatul unei societăţi şi sub pretextul unui control al instalaţiei de încălzire i-a solicitat suma de 662 lei.
După ce a primit banii acesta a părăsit în grabă locuinţa motivând că merge să completeze chitanţa, ulterior persoana vătămată realizând că a fost victima unei înşelăciuni.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „înşelăciune”.

Metoda şmen

La 20.03.2018, ora 15.35, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată direct de către o fată de 19 ani, din localitatea Ibănești, jud. Botoșani, despre faptul că persoane necunoscute au înșelat-o cu suma de 400 lei în timp ce lucra ca barman la o pizzerie din Municipiul Suceava.
În urma cercetărilor s-a stabilit că la 20.03.2018, în jurul orei 12.00 la tejgheaua casei de marcat, s-au prezentat două persoane necunoscute. Una din acestea, în vârstă de aproximativ 25 ani, i-a cerut tinerei să-i schimbe o bancnotă de 200 lei.

După ce i-a oferit bancnota și a primit echivalentul în bancnote de 50 lei, bărbatul a mai oferit o bancnotă de 200 lei, cerând să fie schimbată și aceasta. După ce i-a fost schimbată și acea sumă de bani, a cerut să-i fie schimbată suma de bani în bancnote de 100 lei și apoi în bancnote de 10 lei.
La final, autorul i-a spus persoanei vătămate că nu mai dorește să-i fie schimbate bancnotele de 200 lei și le-a cerut înapoi. Persoana vătămată i-a înmânat bancnotele, fără a primi înapoi sumele oferite în bancnote de 100 și 10 lei.
După plecarea acelor persoane, tânăra a verificat banii din casa de marcat, constatând că lipsește suma de 400 lei, constând în acest fel că a fost înșelată.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „înşelăciune”.

Toate aceste metode servesc unui singur scop, acela de a pătrunde în locuinţele oamenilor de unde reuşesc să sustragă sume de bani sau de a iniţia relaţii de aparentă prietenie pentru a câştiga încrederea victimelor.

Din acest motiv, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu creadă reale poveştile spuse de necunoscuţi care se prezintă la uşa lor sub pretextul că sunt angajaţi ai unor instituţii publice sau private, vânzători sau cetăţeni străini şi mai mult decât atât, să nu le permită accesul în imobil.
Sfaturile preventive privind săvârșirea infracțiunii de furt prin metoda împrietenirii, recomandând nemțenilor:
nu permiteţi străinilor să intre în casă sau în curte sub diferite pretexte: vânzarea/cumpărarea de produse, folosirea telefonului, a toaletei sau pentru a le oferi ajutoare sau bunuri, schimbul unor bancnote; atunci când este neapărat nevoie ca un străin să intre în locuinţa dumneavoastră, chemaţi un vecin sau o rudă să vă însoţească;  solicitați persoanelor, care se prezintă sub diferite calități, să se legitimeze; evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă!

Păstraţi documentele și bunurile în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastră și nu divulgați aceste informații altor persoane.
De asemenea, poliţiştii vă recomandă să nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite spre vânzare de către persoane necunoscute întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuința dumneavoastră.

Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați poliția prin apelul unic de urgență 112!

De asemenea, dacă ați fost contactat de către astfel de persoane sau ați asistat la săvârșirea unei astfel de infracțiuni, polițiștii vă recomandă să rețineți semnalmentele persoanelor implicate sau caracteristicile mașinilor( număr de înmatriculare), date pe care să le sesizați imediat Poliției !

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.