Dacă tot suntem în plină campanie electorală, m-am gândit că ar fi foarte util să știm pentru ce anume vom alege primarul.

Ce anume face el, oficial, legal și mai ales, ce atribuții și îndatoriri are un primar, într-o Românie corectă.

Primarul îndeplinește o funcție de autoritate publică, asigurând respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a prevederilor constituției, precum și punerea în aplicare a legilor. După alegerea primarului, acesta va avea câteva atribuții importante printre care: funcția de ofițer de stare civilă și de autoritate tutelară, precum și atribuții privind organizarea și desfășurarea alegerilor, referendumului și a recensământului.

Primarul este cel care prezintă consiliului local atât rapoarte anuale privind starea economică, socială și de mediu a orașului, cât și alte rapoarte și informări, dar tot el este cel care, teoretic, elaborează proiectele de strategii privind starea economică, socială și de mediu a localității și le supune aprobării consiliului local.

Primarul are funcția de ordonator principal de credite și întocmește proiectul bugetului local și contul de încheiere a exercițiului bugetar și le supune spre aprobare consiliului local.

Viitorul primar al Sucevei va trebui să verifice înregistrarea fiscală a contribuabililor la organul fiscal teritorial și va coordona realizarea serviciilor publice de interes local. În cazul unor situații de urgență primarul este cel care va decide ce măsuri de gestionare a acelor situații se vor pune în practică.

Primarul decide în privința personalului din cadrul aparatului de specialitate precum și cu privire la conducătorii instituțiilor publice de interes local, care sunt în directă relație  de subordonare cu primăria.

Viitorul primar al Sucevei se va ocupa și de elaborarea planului urbanistic, dacă cel care este deja existent nu va mai fi sustenabil și va fi cel care va emite avizele de construire.

Pentru toate aceste îndatoriri și pentru responsabilitatea bunei funcționări a unei comunități, un primar de municipiu primește o remunerație de aproximativ 6.000 de lei. Un primar de comună are un salariu ceva mai mic, în timp ce primarul capitalei poate câștiga aproximativ 7.000 de lei.

Desigur, dacă ar fi să judecăm după multele cazuri de corupție din primăriile românești, am putea spune că un cetățeanu nu vrea să devină primar doar pentru atât, dar trebuie să recunoaștem că există români care dacă ajung primari, chiar reușesc să îmbunătățească traiul oamenilor din comunitățile lor. Să sperăm că vom avea și noi norocul să avem o administrație locală din ce în ce mai eficientă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.