Deşi poliţiştii au atras în nenumărate rânduri atenţia cu privire la reguli preventive minime ce trebuie respectate pentru a nu cădea victime ale furturilor din locuinţă, în continuare sucevenii cad victime ale hoţilor, datorită superficialităţii şi neglijenţei în asigurarea uşilor. Numai în ultima săptămână au fost săvârşite furturi datorită neînchiderii uşilor sau plasării cheilor în locuri improprii, cu un prejudiciu de peste 50 de mii de lei.

La data de 15 august, ora 18.00, Postul de poliţie Sadova a fost sesizat despre faptul că pe timpul zilei, în intervalul orar 12.00-18.00, persoane necunoscute, folosind cheile lăsate de proprietar pe un perete al unei magazii, au sustras din locuinţa bărbatului de 53 ani bijuterii și bani, prejudiciul total fiind de circa 13.500 lei.

Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului.

Ulterior, la data de 16 august, Poliţia municipiului Suceava a fost sesizată de un bărbat de 33 ani, din judeţul Bacău, turist, despre faptul că în noaptea de 15 spre 16 august, persoane necunoscute au pătruns pe un geam în camera unui hotel din municipiul Suceava, aflată la parter, de unde i-au sustras bunuri și bani.

Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că vineri, 15 august, victima s-a cazat la hotel, iar după ce a fumat o ţigară în cameră, a lăsat geamul deschis pentru aerisire și a adormit. Ulterior, a constatat că din cameră îi lipsesc două telefoane mobile şi o pereche de pantaloni în care se afla un portofel cu documente de identitate, carduri şi aproximativ 750 lei.

Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului, stabilit de victimă la suma de 1.500 lei.

Poliţiştii recomandă încă o dată cetăţenilor să dispună măsuri minime de protecţie a bunurilor, astfel încât să nu cadă victime ale hoţilor. Se recomandă asigurarea cu sisteme de închidere şi alarmare a locuinţelor. Nu lăsaţi la plecarea din locuinţă uşile sau ferestrele deschise şi asiguraţi-le cu sistemele de închidere. Nu depozitaţi cheile de la uşi sub preşuri, în hainele lăsate în cuierul exterior, în ghivecele de flori sau în alte asemenea locaţii improprii. În cazul în care este vorba despre case în construcţie care se află într-o zonă izolată, asiguraţi-vă că o persoană de încredere poate să treacă zilnic pe la respectiva locaţie şi să o supravegheze. Asiguraţi iluminarea şi îngrădirea perimetrului. Nu depozitaţi bunuri în casele aflate în construcţie (mobilier, electronice, electrocasnice, etc.).

În calitate de turişti este recomandat să acordaţi atenţie sporită securităţii personale. Faptul că ajungeţi într-o zonă sau într-o locaţie necunoscută poate să vă crească gradul de vulnerabilitate. Turiştii sunt ţintele predilecte ale hoţilor care profită de faptul că aceştia deţin de obicei asupra lor sume mai mari de bani pentru concediu. Tocmai de aceea recomandăm turiştilor, dar şi celorlalţi cetăţeni, să utilizeze cu precădere mijloacele electronice de plată şi să nu păstreze codul PIN al cardurilor înscris pe bileţele de hârtie în portmoneu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.