Manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou au adus și astăzi multă bucurie pelerinilor aflați la Suceava.
În această dimineață, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal. Din soborul slujitor a făcut parte și părintele arhimandrit Nectarie Clinci, stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei și exarh de zonă.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Ștefan Nosievici” format din preoți din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dirijat de părintele protoiereu Doru Budeanu.
Numeroși pelerini s-au închinat la racla în care sunt păstrate moaștele Sfântului Ioan cel Nou, odorul cel mai de preț al Sucevei, la baldachinul special pregătit și împodobit, sub teii din curtea Catedralei Arhiepiscopale.
De la ora 19:00 a avut loc un moment artistic deosebit în Biserica „Sfântul Gheorghe” din cadrul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou: Concertul caritabil de Muzică Bizantină, Ediția I, organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu ocazia evenimentelor prilejuite de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.
Proiectul caritabil intitulat „Pentru prima dată la mare” își propune să ducă în tabără la mare 100 de copii care provin din familii defavorizate, prin implicarea Sectorului Social Filantropic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Cei prezenți în biserică și în curtea mănăstirii au putut dona în urnele special amenajate, iar cei care au urmărit evenimentul online în conturile de lei sau euro ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
La eveniment au fost prezente grupurile psaltice „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, „Sfântul Inochentie de la Probota” și corul Mănăstirii Dragomirna „Crinii țarinii”. Invitatul special al acestui concert a fost Corul Academic „Byzantion”.
Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava a fost constituit în luna noiembrie a anului 2020, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Grupul este dirijat de părintele arhidiacon Ilie Leonte, membrii corului fiind slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, preoţi şi diaconi, cu studii teologice şi conservator. În cadrul concertului au interpretat cinci compoziții: Troparul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, text diortosit de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, așezare pe notație psaltică de preot Alexandru Grigoraș – glasul al IV-lea; Condacul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, așezare pe notație psaltică de preot Alexandru Grigoraș – glasul al IV-lea plagal; Icos și condac, text diortosit de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților – citire ecfonetică arhimandrit Valerian Radu, marele eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava; Stihiri la Laude, așezare pe notație psaltică de preot Alexandru Grigoraș – glas I; Slava la Stihoavnă, așezare pe notație psaltică de preot Alexandru Grigoraș – glasul al VI-lea.
Grupul Psaltic „Sfântul Inochentie de la Probota”, înființat în anul 2013 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, este format din absolvenți ai Seminarului Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, în prezent studenți teologi. Coordonat și dirijat de părintele Constantin Dan Magdalena, grupul a interpretat trei cântări: Troparul Sfântului Inochentie (pe larg) – glas I; Stihira idiomelă „Și acum…” la „Doamne strigat-am” de la Praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, așezare pe notație psaltică de Iacov Protopsaltul – glasul al II-lea plagal, și Chinonic „Întru pomenire veșnică”, așezare pe notație psaltică de Petru Lampadarie – glas Varys.
Corul „Crinii Țarinii” al Mănăstirii Dragomirna a luat naștere în luna iulie a anului 2019, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen. Cele douăsprezece maici care alcătuiesc acest grup au interpretat trei compoziții: Slavă la „Doamne strigat-am” din cadrul slujbei Praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, glasul al VIII-lea; Stihiră la Litie din cadrul slujbei Praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul – glasul I; Slavă la Litie din cadrul slujbei Praznicului Aducerii moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava – glasul al V-lea.
Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, invitatul special al serii, Corul Academic „Byzantion” și-a început activitatea în anul 1997, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Patriarh Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. De-a lungul timpului, membrii grupului, coordonat și dirijat de domnul lector universitar doctor Adrian Sîrbu, au susţinut numeroase concerte în întreaga lume și au participat la importante festivaluri de muzică sacră. Corul, parte a Asociaţiei Culturale „Byzantion”, își desfășoară activitatea în Iaşi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi sub egida Universităţii de Arte „George Enescu”. În această seară au fost interpretate: Condacul „Apărătoare Doamnă” (pe larg), așezare pe notație psaltică de Anton Pann – glasul al IV-lea plagal; Pe Tine, Doamne, Te lăudam, de Sfântul Niceta de Remesiana, așezare pe notație psaltică de Macarie Ieromonahul – glasul al IV-lea plagal; Slavă în cinstea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, așezare pe notație psaltică de Adrian Sîrbu; Polihroniu în cinstea Episcopului Sucevei și Rădăuților.
În încheiere, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a mulțumit tuturor pentru minunatul moment, menționând faptul că toate evenimentele desfășurate în aceste zile reprezintă un dar pe care invitații, credincioșii, organizatorii și pelerinii îl fac Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, ca semn al dragostei și al recunoștinței pentru toate binecuvântările revărsate de acesta de-a lungul timpului în viețile fiecăruia.
La final, Preasfinția Sa, alături de părintele Constantin Oprea, consilier eparhial în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a înmânat diplome de participare, oferite de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, în semn de mulțumire pentru implicarea în prima ediție a concertului de muzică bizantină.
Cei care doresc să sprijine inițiativa proiectului caritabil, o pot face prin donații directe în conturile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Ziua s-a încheiat cu slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, săvârșită de un sobor condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale și de Corul Mănăstirii Putna.
Joi, 24 iunie, când este pomenită aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei, Sfânta Liturghie este săvârșită de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.
Sfântul Ioan cel Nou este sărbătorit prin tradiție la data de 24 iunie, când este pomenită aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei.
Lasa un raspuns