A IX-a ediție a Simpozionului Internațional „Armonie prin joc și cânt, port și cuvânt” a avut loc la Cajvana, sâmbătă, 11 mai a.c. În acest an, tema evenimentului a fost „Valori și tradiții eruopene”. Prin această temă, cadrele didactice și elevii au împărtășit valorile și tradițiile din Turcia, Italia, Olanda și Spania, țări în care au participat în cadrul unor proiecte.
„Am ales această temă deoarece România deține, pentru prima dată, președinția Consiliului Europei, dar și pentru că la școala noastră implementăm patru proiecte cu finanțare europeană și unul cu finanțare guvernamentală” a precizat directorul Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana, Nicolae Robu.
Senatorul Virginel Iordache, care este profesor de fizică, a fost prezent la simpozionul desfășurat la Cajvana și spus că întotdeauna va face politica învățământului românesc și va milita pentru unitate și înțelegere între români.
„Simpozionul aflat la a IX-a ediție a generat un efort colectiv din partea celor care au participat. S-a muncit, s-a pus suflet pentru ca rezultatele acestui simpozion să fie cele mai bune. Mă bucur că avem oaspeți de peste hotare și aș vrea să profit de acest prilej va să vorbesc despre unitate. Am avut zilele trecute un gust amar, după un eveniment petrecut în capitala Moldovei, gust amar lăsat de lupta fratricidă dintre români și români. Nu am crezut că voi trăi vreodată acestă senzație de umilire și de batjocorire a tot ce are mai sfânt poporul acesta. Îi rog pe profesori, pe colegii mei, ca principalul mesaj pe care îl transmitem elevilor, dincolo de informația științifică, să îi învețe să își iubească patria, colegul de bancă și semenul” a afirmat senatorul Virginel Iordache.
Lect. Univ. Dr. Vasile Demciuc, cel care a moderat și lucrările simpozionului, a precizat că, la Cajvana, directorul (n.r. Nicolae Robu) a reușit să demonstreze că în acestă localitea este armonie.
„Aici este istorie, iar dumneavoastră trăiți și simțiți românește pentru că iubiți pe cel care este simbolizat printr-un stejar în Cajvana, iar stejarul este un simbol al tării, puterii și al vredniciei”, a declarat profesorul Vasile Demciuc.
Primarul orașului Cajvana, Gheorghe Tomăscu i-a felicitat pe toți cei care, de-a lungul timpului, au ajutat ca acest eveniment să ajungă la cea de-a IX-a ediție.
„Suntem în preajma zilei Europei, 9 mai, iar de 12 ani România face parte din marea familie a Uniunii Europene, o Europă a păcii și a unității. Sunt lucruri care ne apropie dar trebuie să ne păstrăm unitatea, tradiția, portul și identitatea națională”, a transmis primarul Ghoerghe Tomăscu.
După alocuțiunile celor invitați la simpozion evenimentul a continuat cu prezentarea făcută de prof. Mitrofan Anastasia care a vorbit despre proiectul Erasmus + K1 „Dialog între generații”, impletat de Liceul Tehnologic din Cajvana.
Proiectul diseminare mobilitate – Ommen (Olanda) „Transformarea conflictelor în situații de învățare a fost prezentat de prof. Onoi Gheorghe – Aurelian, iar prof. Boca Irina a vorbit despre activitatea desfășurată în Barcelona, intitulată „Conflict management Emotional Intelligence and Bulling Revention”.
Între aceste prezentări, elevii școlilor din Cajvana au prezentat diverse momente de cântece și dansuri din diverse țări europene.
Prof. Dîrțu Violeta și prof. Focșa au vorbit despre proiectul Erasmus +KA2 desfășurat în Tucia la Adana, iar prof. Teleagă Alina și prof. Ilișoi Mihaela au prezentat proiectul „Conflict management Emotional Intelligence and Bulling Revention”, desfășurat în Italia, la Florența. Prof. Șoldan Anuța le-a prezentat celor prezenți la simpozion, proiectul intitulat „Activități de tip outdoor – o provocare sau o necesitate în învățământul românesc”.
Pentru a arăta unitatea și diversitatea care formează Uniunea Europeană, Sala Căminului Cultural din Cajvana, unde s-a desfășurat simpozionul, a fost decorată cu planșe, machete și exponate.
Proiectul „România în Europa” a fost prezentat de prof. Maierean Magda, iar prof. Fulop Carmen a vorbit despre „Intercularitate și educație”. Prof. Păduraru Daniela de la Școala Gimanzială „Ștefan cel Mare” din Botoșani a prezentat celor prezenți proiectul Zumaricale iar, la final, asistența a primit un număr din ziarul cenaclului literal „Clipa”
„«Zumaricale» este cadrul potrivit de a spune celorlalţi despre «acel ceva» pe care l-ai descoperit ca profesor în lucrul cu elevii, la capitolul lectură. Este cadrul perfect pentru a savura un ceai sau o cafea bună cu oameni care au şi parcurg acelaşi drum ca tine”, a declarat profesorul Daniel Păduraru
La final prof. Minodora Dranca și prof. Crăciun Pîțu Cristina au precizat cum au fost implementate două proiecte prin Programul Operațional Capital Uman.
La eveniment a fost prezent și inspectorul general interimar al IȘJ Suceava, Cristian Cuciurean, care a spus că în ceea ce privește cooperarea între politicile educației și formarea profesională, aceasta a fost începută odată cu adoptarea Cărții Albe privind educația și formarea profesională. Capitolul din respectiva carte a fost intitual „A preda și a învăța către o socitate care învață” iar UE s-a definit ca îndreptându-se către o societate care învață , bazată pe dobândirea de noi cunoștințe și de învățare pe tot parcursul vieții.
Totodată, inspectorul Cuciurean a promis că va susține înfințarea unei canitine în cadrul Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare”.
Evenimentul a fost organizat de Liceul Tehnologic Cajvana, în parteneriat cu mai multe instituții. Directorul unității școlare căjvănene, Nicolae Robu, a conchis: „Le mulțumesc celor care au urmărit simpozionul nostru și îi felicit pe toți pentru această expoziție și pentru momentele cultural-artistice”.
Lasa un raspuns