„De ce ne-am temut nu am scăpat. Chiar dacă nu a avut loc licitaţia, am fost contestaţi de către firma Vitalia Servicii pentru Mediu SA. Această firmă contestă faptul că în caietul de sarcini este stipulat că cel care vine la licitaţie trebuie să aibă o cifră de afaceri de 24 milioane pe ultimii trei ani de zile. Noroc că am prelungit contractul până la anul cu firma ROSAL”, a precizat Ion Lungu.
Vitalia, servicii pentru mediu
Firma bucureşteană Vitalia are o istorie deosebită şi un acţionariat pe măsură. Firma e deţinută, în proporţie de 99,96 la suta, de un SRL cu sediul în sectorul 1, Bucureşti. Până la sută la sută, “rămăşiţele” se află în proprietatea unui oarecare Octavian Morariu. Acesta este nimeni altul decât preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR). SRL-ul care „patronează” firma „Vitalia Servicii pentru Mediu SA” este administrat de acelaşi preşedinte al COSR, Octavian Morariu.
Președintele COR, „regele gunoaielor”
Presa centrală a relatat încă din 2007 despre afacerile pe bază de deşeuri derulate de preşedintele COSR. Astfel, potrivit unui articol publicat în iunie 2007 de tabloidul Cancan, Morariu ar fi „regele gunoaielor” din judeţul Prahova.
În 2011, potrivit site-ului www.ploiestiri.ro, Vitalia Servicii pentru Mediu, în asociere cu Floricon Salub și Serviciul de Salubritate București, a făcut o ofertă prin care va ridica gratuit gunoiul de la ploieșteni, dacă aceștia își colectează selectiv resturile menajere. Vitalia a anunțat, de asemenea, că va investi peste 18 milioane de lei la Ploiesti și că va construi o stație de reciclare a deșeurilor din care va câștiga sume importante, care-i vor permite să colecteze gratuit gunoiul de la populație. Această ofertă a clasat-o pe Vitalia pe primul loc, locul doi fiind ocupat de actualul operator de salubritate din Ploiești, Rosal Grup, care a propus un tarif de 2,5 lei de persoană, pentru colectarea gunoiului menajer.
Inițial, șeful COSR a intrat în afacerile cu deşeuri prin intermediul unei companii franceze – Veolia – una dintre cele mai puternice societăţi care activează în domeniul serviciilor comunitare din Europa.
Între timp, Veolia a renunţat la intenţiile de a cuceri piaţa românească şi s-a metamorfozat în ceea ce astăzi este Vitalia Servicii pentru Mediu SA.
Plecat în Franţa încă de pe vremea lui Ceaușescu, Morariu a lucrat în anii ’80 pentru grupul de construcţii francez Vinci. Activitatea Veolia în Romania, atâta câtă a fost, a vizat recuperarea deşeurilor şi protecţia mediului.
Lasa un raspuns