Lipsa luminii naturale în perioada toamnei târzii și a iernii duce la o creștere a nivelului de melatonină, un hormon care provoacă somnolență. Petrece cât mai mult timp în afara casei în timpul liber, fă plimbări în natură și profită la maximum de puținele zile însorite.
Dieta bogată în cereale
Cerealele integrale, secara, grahamul îți dau energia de care duci lipsă de-a lungul zilei. Au un index glicemic redus și-ți conferă fibre, dar au și carbohidrați care, în exces, pot accentua starea de somnolență.
Dacă alături proteine carbohidraților, aceștia vor fi absorbiți mai lent în corp.
Asigură-ți necesarul zilnic de vitamine
Mănâncă mai des fructe, nuci, semințe, legume și, dacă medicul de familie îți recomandă, în urma unor analize medicale, ia suplimente alimentare.
Lipsa de energie e posibil să fie efectul unei carențe de magneziu. Acest mineral menține glicemia la un nivel corespunzător.
Oboseala poate fi cauzată și de lipsa de vitamine din complexul B, cu rol în producerea de energie. Le procuri din ouă, nuci, carne de pasăre.
Respiră profund
O respirație corectă asigură buna funcționare a organelor vitale și alungă oboseala. Pentru relaxarea musculaturii și o bună oxigenare, respirația trebuie să fie abdominală.
Câteva exerciții de respirație într-o pauză, la serviciu, îți vor reda vigoarea. Inspiră profund, pe nas și expiră pe gură, de circa 14 ori pe minut sau într-un ritm lent. Te-ar mai putea ajuta întinderile, care stimulează musculatura, te dezmorțesc și energizează.
Bea mai rar băuturi energizante
1-2 cafele fără zahăr pe zi sau câteva cubulețe de ciocolată neagră te ajută să te concentrezi mai bine, prin stimularea sistemului nervos central.
Evită să consumi o cantitate mai mare sau să apelezi la ele în a doua parte a zilei, pentru că riști să-ți fie afectat somnul de noapte.
Lasa un raspuns