Aceștia fie nu le-au mai dus la capăt, fapt care a atras după sine obligația de a restitui suma subvenționată, fie nici nu aveau de gând să înceapă lucrările agricole pentru care au obținut fonduri.
Un total de 4, 5 milioane de lei sunt așteptați de la acești fermieri, care în ultimii nouă ani au încasat necuvenit, sumele respective.
Șeful APIA, Iacob Caciur, a declarat că, la sfârşitul anului, procentajul de recuperare la nivelul Centrului Suceava era de 77 % și că speră într-o creştere a acestuia, prin compensarea cu sumele din plăţile care urmează a se efectua anul acesta.
Totodată, APIA Suceava înregistrează şi 550 de debitori naţionali cu o valoarea a restanțelor de 1.7 milioane de lei.
Astfel, restanțele ce trebuie încasate de APIA Suceava ajung la mai mult de 6 milioane de lei. Acești bani ar putea fi redirecționați către fermierii care se bazează, în totalitate pe aceste fonduri pentru corecta funcționare și pentru existență. Este știut faptul că cei care apelează la fonduri europene, din orice domeniu, sunt descurajați de timpul uriaș de așteptare a banilor, care după ce intră în România durează foarte mult și până ajung în culturile sau fermele românilor. Cei 6 milioane de lei ar putea fi o barcă de salvare pentru mulți dintre aceștia, dar pentru că debitorii încă nu au restituit banii, procesul este încetinit vizibil.
Lasa un raspuns