Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a precizat, la RFI, ca „nu este niciun fel de incalcare a sigurantei nationale si nu este nici un fel de apanaj al nostru, al celor care am votat ieri Codul Silvic in forma aceea, referitor la siguranta nationala”.

„Orice iniţiativă parlamentară este liberă, conform Constituţiei, orice parlamentar poate să vină şi să depună o iniţiativă legislativă, ea conform Regulamentului Camerei Deputaţilor şi a Senatului intră în discuţii şi în dezbatere la comisiile reunite sau comisiile de specialitate şi în funcţie de ceea ce vor hotărî parlamentarii vizavi de acea iniţiativă, Executivul se va conforma. Dar eu vreau să vă spun un amănunt şi este important pentru toţi românii să afle lucrul acesta. Nu este nici un fel de încălcare a siguranţei naţionale şi nu este nici un fel de apanaj al nostru, al celor care am votat ieri Codul Silvic în forma aceea, referitor la siguranţa naţională”, a precizat Grațiela Gavrilescu.
Conform Codului Silvic, proprietarii care deţin sub zece hectare de păduri nu sunt obligaţi să aibă amenajamentul silvic, adică documentul în baza căruia pot exploata fondul forestier.
Ministrul Mediului precizează că astfel, micii proprietari intră în normalitate: „Facem o reparaţie a dreptului la proprietate, pentru că în momentul acesta, oricare dintre proprietarii mici, care nu sunt puţini la număr, peste 780 de mii, care deţin proprietate de fond forestier sub zece hectare intră în normalitate, li se apără dreptul la proprietate şi dă posibilitate proprietarului respectiv să încheie un contract fie cu un ocol silvic privat sau de stat, are posibilitate, conform Codului Silvic, să facă acest contract şi este obligat să-l facă pe zece ani, din acea suprafaţă de fond forestier trebuie să taie doar trei metri cubi pe an la hectar, trebuie să asigure paza perimetrului respectiv şi un lucru extrem de important, trebuie să şi împădurească”.
Totodată, Graţiela Gavrilescu anunţă că în perioada următoare vor fi înăsprite controalele silvice.
„Vom înăspri foarte mult tot ce înseamnă control în aria silvică, astfel încât să împiedicăm până la aproape spre zero, cât putem şi în cât mai scurt timp, defrişările şi tăierile ilegale”, a declarat Grațiela Gavrilescu la RFI.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.