Pentru că suntem în plină lună a dragostei, ce altă perioadă mai frumoasă să vorbim despre ele decât acum?

Astăzi însă vom trece pragul ultimilor 30-40 de ani și voi alege să vorbesc de o perioadă chiar mai îndepărtată pe care bunicii noștri poate și-o mai amintesc.

În trecut, nunţile se derulau după tipare bine stabilite, tradiţiile erau sfinte, mai ales în mediul rural, unde se respectau cu stricteţe obiceiurile. O nuntă era prilej de sărbătoare şi de bucurie pentru tot satul, cu mic cu mare îmbrăcau straie populare şi se alăturau mirilor. Şi, mai mult decât atît, nunta era prilej de discuţie îndelungată pe laiţa de la poartă, unde femeile, dar şi bărbaţii deopotrivă puneau în cumpănă toate detaliile evenimentului. În tradiţiile poporului român, nunţile au avut întotdeauna o însemnătate aparte, fiind, practic, momente de manifestare ale unei întregi comunităţi cu un mare impact social. Primele relatări despre astfel de evenimente le datorăm lui Dimitrie Cantemir. În „Descriptio Moldaviae“, acesta descrie în amănunţime ritualul nunţii, ritual care, în linii mari, era cam acelaşi şi la boieri şi la ţărani.

Mai târziu, după 1930, societatea s-a divizat în mediul urban și rural, fapt care a dus cu sine schimbări și în acest domeniu, cei de la oraș făceau nunta, fie acasă, fie în vreun restaurant, cam așa cum se întâmplă și astăzi, în timp ce, cei de la sate veneau de la biserică, direct la petrecerea de acasă, care, de obicei, se întindea până a doua zi. De obicei, se foloseasu corturile, pentru a-i feri pe petrecăreți de intemperiile vremii.

Astăzi, unii dintre tinerii care se căsătoresc, aleg să se întoarcă la origini, astfel că aleg și ei cortul. Însă nu un cort cu prelate, ca acum 50 de ani, ci unul somptuos, plin de strălucire.

În ziua de astăzi se organizează nunţi atât la sat, dar şi la oraş, obiceiurile tradiţionale nemaifiind păstrate întocmai. Nunta din mediul rural a uitat de peţit, de steag, a uitat de zestre, a uitat de vornic, dar a mai păstrat bradul din poarta mirelui şi a miresei. Iar la oraş, împodobitul casei este sumar, câteva baloane şi crengi de brad montate la scara blocului sau în poarta casei unde are loc evenimentul. Cu ani în urmă, nunţile se organizau doar duminica, cel mai important moment fiind cununia religioasă oficiată la biserica din sat.

Astăzi însă nunţile se oficiază în orice zi, chiar şi în post, de bună seamă cu dezlegare de la preoţi. Astfel, acordurile muzicii populare, şi nu numai, se aud la orice oră din zi şi în orice zi din săptămînă.

Eu vă las pe voi să decideți, care din aceste nunți este mai pe placul vostru, și mai ales, pe cea pe care o veți alege voi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.