Europarlamentarul (fost procuror) a declarat, marţi, pentru PSnews.ro, că interceptările nu mai pot rămâne apanajul SRI, „pentru că au rămas o perioadă îndelungată – şi ar fi interesant să ştim cât din anchetele DNA sunt făcute cu contribuţia SRI-ului”.
„Ar trebui trimise la o autoritate naţională de interceptare, care să respecte toate drepturile şi garanţiile procesuale şi care să nu aibă niciun fel de legătură cu instituţii care sunt implicate în urmărirea penală – ştiut fiind faptul că SRI-ul nu trebuie să aibă competenţe de urmărire penală”, a detaliat vicepreşedintele ALDE european.
Întrebată dacă, prin recenta OUG, se dau SRI-ului atribuţii de urmărire penală, cum avea fosta Securitate, Norica Nicolai a răspuns că ordonanţa „are mari probleme de constituţionalitate şi de legalitate”.
„Pentru că cel puţin doamna ministru (care pe mine m-a dezamăgit profund) spunea că o va ţine în consultare publică (ordonanţa – n.r.) cinci minute pe site. Asta era declaraţia dumneaei. Ei bine, Legea 24 (din 2000 – n.r.) cu privire la normele de tehnică legislativă obligă la o anumită conduită. Or, pentru mine, un ministru care poate nu ştie legea (şi dacă o ştie şi nu vrea să o respecte este şi mai grav!) şi un ministru care pune în paranteză drepturile omului în procesul penal este un ministru care ar fi trebuit să demisioneze de ieri. Văd că doamna are suficient de mult tupeu să stea şi astăzi în această funcţie.
Revenind: ordonanţa despre care vorbeam este curat neconstituţională! SRI-ul n-are atribuţii de urmărire penală – nu le poate avea, prin Constituţie. Deci absolut incorect se rezolvă o situaţie de neconstituţionalitate, creând o altă împrejurare de neconstituţionalitate. Şi în raport de această chestiune, doamna ministru trebuie să plece”, a acuzat europarlamentarul.
Chestionată în legătură cu viitoarele sale acţiuni pe această temă, Norica Nicolai a replicat că va pune în discuţia Comisiei Europene conduita ministrului Justiţiei, Raluca Prună.
„Eu, fără îndoială, voi pune o întrebare Comisiei Europene cu privire la conduita doamnei ministru şi, având în vedere că şi la Bruxelles o serie de acorduri cu Statele Unite au fost declarate ilegale de către Curtea Europeană de Justiţie, şi noi suntem preocupaţi de această chestiune. Cred că va trebui să luăm unul dintre modelele europene care dau cele mai multe garanţii de respectare a drepturilor omului în acest proces sensibil de interceptări, unde tehnica o ia repede înaintea dreptului. Mai exact, ar trebui înfiinţată o autoritate naţională independentă în România, care să fie în coordonarea şi în directa supraveghere a unui magistrat”, a încheiat eurodeputatul.
Lasa un raspuns