Joi, 14 noiembrie a.c., pompierii militari suceveni au organizat un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema <Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Satu Mare, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea persoanelor și limitarea efectelor negative produse de un accident tehnologic major, în care sunt implicate substanțe periculoase, urmat de un incendiu la SC EGGER TECHNOLOGIA SRL. Punerea în aplicare a Planului de Urgență Externă a obiectivului și a Planului Roșu de Intervenție.>
Exerciţiul a presupus intervenția instituțiilor implicate în următoarele situații tactice:
Situaţia operativă generală:
În jurul orei 11:00, Dispeceratul comun ISU-SAJ este anunțat, prin numărul unic de urgență 112, despre producerea unui accident tehnologic la rezervorul de metanol din incinta SC Egger Technologia SRL, cu posibil efect în afara amplasamentului.
O parte din conținutul rezervorului de metanol (5.000 tone) a curs în cuva de retenție, izbucnind un incendiu.
Situaţia operativă specială 1:
Din cauza dezvoltării rapide a incendiului, se produce o explozie accidentală a capacului rezervorului, concomitent cu străpungerea prin fisurare a pereților dubli.
Patru persoane, aflate în zonă, au suferit arsuri. Două dintre ele de gradul II și III, pe 15-30% din suprafața corpului.
Suflul exploziei a aruncat capacul rezervorului în aer, cu traiectoria de cădere pe acoperișul unei clădiri cu destinația de prelucrare a lemnului. În cădere, capacul a lovit șase lucrători, care se aflau în momentul respectiv pe acoperiș, rănind și o a șaptea persoană, din incinta clădirii. În același timp, un alt incendiu izbucnește la clădirea de preluare și pregătire a lemnului pentru centrala de biomasă.
Situaţia operativă specială 2:
Pe timpul manifestării incendiului este afectat cuplajul între rezervor şi pompe ceea ce conduce la degajarea unei cantităţi de metanol în atmosferă şi formarea unui nor toxic, care pune în pericol locuitorii cartierului Saha, din comuna Dorneşti.
Acțiunile planificate s-au desfășurat conform așteptărilor și au fost îndeplinite obiectivele privind aplicarea planurilor de urgențe și intervenții, precum și cele privind verificarea modului de colaborare cu alte structuri și cele ale operatorului economic.
La rândul lor, reprezentanții companiei EGGER s-au declarat foarte mulțumiți de punerea în aplicare a unui exercițiu de o asemenea amploare și au menționat că sistemele ultra-moderne de protecție a instalațiilor, precum și cele stingere a incendiilor, au funcționat perfect. De asemenea, angajații EGGER, instruiți special pentru intervenții în situații de urgență, au reacționat cu promptitudine și profesionalism. <Succesul exercițiului de astăzi este rezultatul bunei organizări și coordonări din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina”, a celorlalte structuri implicate împreuna cu colegii din cadrul EGGER. Deși scenariile abordate sunt unele extreme, promptitudinea și abordarea intervenției asigură minimizarea efectelor. Pentru noi este esențial să ne desfășurăm activitatea în condiții de maximă sigurantă, motiv pentru care avem implementate măsuri interne foarte stricte și sisteme de protecție ce au funcționat excelent pe parcursul exercițiului.> a declarat Alina CHIFAN, Director comercial și purtător de cuvânt EGGER România.
Printre scopurile principale ale acestui exercițiu au fost perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în situații de urgență cauzate de producerea unui accident tehnologic, precum și verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” și structurile M.A.I. din județul Suceava, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență ale municipiului Rădăuți și comunelor Dornești și Satu Mare și celelalte instituții cu funcții de sprijin.
Lasa un raspuns