La sediul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava a avut loc, în cursul zilei  de 11 martie, o şedinţă a Grupului de suport tehnic – epidemii.

În apele de suprafaţă din judeţ nu există niciun risc pentru populațieÎn cadrul ședinței au participat reprezentanţii ISU Bucovina Suceava, APM Suceava, DSP Suceava, GNM-CJ Suceava, SGA Suceava, DSVSA Suceava. Aceștia au purtat discuții pe tema prezenţei bacteriei Clostridium perfringens în apele de suprafaţă din judeţ.

În cadrul ședinței s-a hotărât solicitarea unui punct de vedere al Ministerului Sănătăţii referitor la rezultatele analizelor oferite de DSP Neamţ, cât şi interpretarea acelor valori.

Inginer Andrei Ianovici, directorul DSP Suceava, a declarat pentru SuceavaLive că: „există o solicitare a domnului prefect către Ministerul Sănătății prin care se dorește un răspuns, deoarece noi nu avem stuff, nu avem metodă și nici aparatura necesară. Să vedem ce va răspunde Ministerul Sănătății, iar în funcție de răspuns vom vedea ce măsuri vom lua. La ora actuală, DSP Suceava nu are niciun fel de aptitudini pe apele curgătoare”.

Acesta a subliniat că apele curgătoare aparțin de Apele Române, iar DSP Suceava gestionează doar apa potabilă.

Probele efectuate de DSP Neamț au fost prelevate în aval de orașul Broșteni și în aval de municipiul Vatra Dornei. Potrivit rezultatelor, în ambele orașe s-a confirmat prezența bacteriei Clostridium perfringens în apele de suprafaţă din judeţ, însă nu există un risc pentru populație. Cea mai mare concentrație de bacterii s-a constatat pe râul Bistrița, în aval de Vatra Dornei.

Prezența bacteriei în cursurile de apă din bazinul hidrografic râu Bistriţa va fi monitorizată în continuare și se vor efectua noi analize de laboratoarele acreditate RENAR.

Bacteriile clostridium perfringens produc toxine extrem de dăunătoare pentru oameni. Aceste bacterii se găsesc peste tot în mediul înconjurător. Intoxicațiile alimentare cu clostridium perfringens sunt destul de comune și de cele mai multe ori se confundă cu gripa. După 24 de ore de la ingerarea bacteriei, oamenii încep să se simtă rău și să aibă dureri de stomac și crampe abdominale, urmate de diaree.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.