Acesta a demarat în a doua jumătate a anului 2009, în comuna Moara, tocmai datorită complexității structurii de proprietate, o unitate administrativ-teritorială de mărime medie, cu un intravilan de 726 de hectare şi un extravilan 3.458 de hectare. Pentru că aici se găsesc terenuri sub luciul de apă, dar și un cartier rezidențial al Sucevei precum și ridicarea Campusului Studențesc al USV, comuna se pliază perfect pe structura programului.
În comuna Moara, lucrările de înregistrare sistematică în cadrul Programului CESAR se apropie de final, se poate concluziona din Raportul privind activitatea în 2015 a Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Suceava. Prestatorul este Topoexim Bucureşti, în comuna suceveană, după soluţionarea contestaţiilor, programul ajungând în etapa de corectare a erorilor constatate.
În vara anului 2009, judeţul Suceava era singurul din Moldova, dintre cele 11 la nivel naţional care era inclus în demersurile de implementare a cadastrului general, prin Proiectul „CESAR” de completare a sprijinului Uniunii Europene în vederea restructurării agriculturii. Programul naţional se baza pe finanţare dintr-un împrumut extern în valoare de 47.7 milioane de euro acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în timp ce participarea financiară a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Dezvoltare Imobiliară (ANCPI) era de 3.7 milioane de euro.
O primă componentă a proiectului prevedea identificarea tuturor imobilelor şi proprietarilor, precum şi cea faptică, în teren, a suprafeţei fiecărui imobil. Finalitatea în ceea ce priveşte partea de cadastru consta în înscrierea într-o carte funciară electronică care să o înlocuiască pe cea existentă. Astfel, se va constitui sistemului unic electronic de carte funciară, care va asigura transparenţă, acces facil la informaţii, rapiditate şi securitate. Proiectul era prevăzut să demareze efectiv pe 13 iulie 2009 şi să se desfăşoare pe durata a 3 luni. Ulterior, rezultatele trebuiau făcute publice, proprietarii urmând a fi informaţi asupra proprietăţilor şi confruntaţi cu actele deţinute de către aceştia din urmă. Ultima etapă este deschiderea cărţii funciare în format electronic.
Comuna Moara nu a fost singura comună care a beneficiat de pe urma acestui program, incluse fiind și Mănăstirea Humorului (unde testul a cuprins 217 imobile, cu 26 dintre acestea verificate în teren) și comuna Dărmănești (cu 215 imobile din care s-au verificat 25).
Întrucât în Moara demersurile sunt la final, lucrările din Dărmăneşti, Mănăstirea Humorului şi Dorna Candrenilor urmează a fi transferate în cadrul noului Program Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, finanţat din fonduri proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), cât şi din fonduri europene. Acesta prevede înregistrarea gratuită în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, lucrări sistematice urmând a fi demarate şi în comunele Boroaia, Cornu Luncii, Forăşti şi Preuteşti.
Programul cadrastral de la Moara a fost finalizat
Comuna Moara a fost comuna-pilot pentru un program cadastral complex numit „CESAR”, program de completare a sprijinului UE în vederea restructurării agriculturii.
Lasa un raspuns