Ludovic Orban, premierul României a declarat la Suceava că Programul Național de Dezvoltare Locală nu va fi suspendat. Orban a precizat că a văzut „niște fake news-uri” lansate de adversarii de la PSD, care spuneau că actuala guvernare va renunța la PNDL.

„Sigur că vor continua! Este adevărat că este în curs de rezolvare o problemă de suplimentare a bugetului pentru PNDL, în cadrul bugetului Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației”, a precizat Orban.

El a spus că Guvernul PNL își propune să lanseze și un PNDL 3, însă după finalizarea primelor două etape din acest program de dezvoltare locale.

„Întâi să finalizăm PNDL I și II. Suntem în pregătire pentru un PNDL, dar acesta vrem să fie realizat după ce știm cu precizie ce tipuri de proiecte vor fi finanțate din bugetul UE 2021-2027 și de asemenea din Programul Național de Reziliență și Recuperare. În momentul în care vom ști foarte clar ce proiecte de investiții ale autorităților locale vor fi finanțate prin cele două surse venite de la bugetul UE, vom face complementar un PNDL III. Dar repet, după ce se termină PNDL 1 și PNDL 2, sau măcar se apropie lucrările de final”, a precizat Ludovic Orban.

Acesta a spus că în ceea ce privește PNDL 1, care a fost administrat aproape integral de guvernele PSD, în momentul de față există aproape 1.000 de proiecte nefinalizate.

„În materie de PNDL 1, care a fost administrat aproape integral de guvernele PSD, azi există 1.000 de proiecte nefinalizate. Va trebui să intervenim cu un act normativ, pentru că altfel autoritățile locale care au beneficiat de finanțare pe PNDL I, dar nu au procesele verbale de recepție la terminarea lucrării gata până în 31 decembrie, trebuie să ramburzese toți banii pe care i-au primit către Guvern”, a spus premierul României.

El a spus că Guvernul va emite un act normativ pentru a prelungi cu un an termenul de finalizare a lucrărilor din PNDL 1.

„Pe PNDL 2 încercăm să gestionăm lucrurile de asemenea natură încât să nu apară minime întârzieri, așa cum au apărut în derularea PNDL 1. Întârzieri care au generat blocaje, retrageri ale constructorilor de pe lucrări și situația care există astăzi, când, repet, sunt aproximativ 1.000 de proiecte care nu sunt finalizate”, a încheiat Ludovic Orban.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.