Prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” prof. univ. Mihai Dimian a anunțat că duminică, 22 martie, au fost transferate, către Spitalul Județean Suceava, echipamentele asociate liniei de testare semi-automate pentru noul corona-virus.

Am transferat echipamentele asociate liniei de testare semi-automate către Spital iar Andrei ( n.r. – șeful de lucrări – biolog Andrei Lobiuc) lucrează la instalarea și calibrarea lor în spațiul alocat. Ținând cont de etapele necesare (livrare kituri și consumabile, instruire, implementarea măsurilor de biosiguranță, comparații inter-laboratoare și avizare) estimez că poate fi operabil până pe 30 martie.
În paralel, ne vom orienta eforturile pentru asigurarea unei soluții alternative de testare bazată pe metoda ELISA. Această soluție nu-și propune, momentan, a fi una de diagnostic ci de testare ulterioară cu privire la evoluția bolii sau la reintegrarea în muncă a celor care au avut forme ușoare.
Multă sănătate tuturor celor afectați și mult succes tuturor celor care lucrează”, a transmis Mihai Dimian.

Linia de testare este formată dintr-un aparat Real Time PCR, un extractor automat de acizi nucleici, hotă microbiologică cu certificare de siguranță clasa II, vortex, centrifugă cu răcire, laptop, pipete automate monocanal și multicanal. Echipamentele folosite în acest demers sunt de ultimă generație, extractorul automat, cu o capacitate de 24 de probe, permițând reducerea timpului de lucru si creșterea siguranței microbiologice.

Aparatul Real Time PCR este de tip multiplex, ceea ce înseamnă că, în combinație cu kit-urile de detecție folosite, permite triplarea numărului de probe efectuate în același timp, cele 3 gene ale COVID-19 fiind amplificate și cuantificate simultan. Astfel, estimările efectuate arată că este posibilă efectuarea a peste 200 de teste de mare precizie zilnic, pornind de la probe biologice recoltate de la pacienți.

Echipamentele au fost achiziționate pe parcursul anului 2019, prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană coordonat de prof.univ.dr. Mihai Covașă și prof.univ.dr. Mihai Dimian.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.