Preşedintele Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin de genocid pentru prima dată de la izbucnirea războiului în Ucraina. Afirmaţia a fost salutată de Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a apreciat curajul lui Biden de a spune lucrurilor pe nume. Liderul de la Kremlin, în schimb, vede altfel războiul. Spune că vrea, de fapt, să salveze poporul ucrainean şi exclude noi negocieri cu autorităţile de la Kiev. Dacă întreaga lume reclamă atrocităţile comise de armata rusă în timpul invaziei, preşedintele Putin consideră că nu face altceva decât să salveze ucrainenii.

Rusia își reorganizează echipamentul militar

Rusia își reorganizează echipamentul militar, armele și personalul în regiunile din estul Ucrainei, potrivit unui raport recent publicat de statul major al forțelor armate ucrainene.

Peste 720 de morți în Bucha și în alte suburbii ale Kievului

Peste 720 de persoane au fost ucise în Bucha și în alte suburbii ale Kievului, care au fost ocupate de trupele ruse, și peste 200 sunt considerate dispărute, anunță Ministerul ucrainean de Interne, citat de Sky News. În Bucha, primarul Anatoli Fedoruk a declarat că au fost găsite 403 cadavre și că numărul ar putea crește. Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că investighează, de asemenea, evenimentele din districtul Brovary, care se află în nord-est. Cadavrele a șase civili au fost găsite cu răni prin împușcare într-un subsol din satul Shevchenkove și se crede că forțele rusești sunt responsabile. Rusia a negat anterior astfel de acuzații.

Preşedintele Biden vorbeşte pentru prima oară de un genocid în Ucraina

Preşedintele american Joe Biden şi-a reiterat evaluarea conform căreia Rusia a comis genocid în Ucraina, spunând reporterilor: „L-am numit genocid pentru că a devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă doar să şteargă chiar şi ideea a a fi ucrainean”, transmite CNN.

„Dovezile cresc, sunt diferite de săptămâna trecută, cu atât mai multe dovezi apar. Vom afla din ce în ce mai multe. despre devastarea — şi îi vom lăsa pe avocaţi să decidă la nivel internaţional dacă se califică, dar cu siguranţă aşa mi se pare”, a spus preşedintele SUA.

În aceeaşi zi, în declaraţiile făcute din Menlo, Iowa, Joe Biden a vorbit despre posibilitatea ca Rusia să fi comis genocid, referindu-se creşterea preţurilor la gaze. „Bugetul familiei tale, capacitatea ta de a-ţi umple rezervorul, nimic nu ar trebui să depindă dacă un dictator declară război şi comite genocid la o jumătate de lume distanţă”, a spus liderul de la Casa Albă.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a lăudat, într-un mesak pe Twitter, afirmaţia lui Biden, arătând că ”a numi lucrurile pe nume este esenţial pentru a face faţă răului”, relatează observatornews.ro.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.