Camera Deputaților a adoptat cu 267 de voturi „pentru” și nicio abținere sau vot „împotrivă”, ordonanța de urgență privind sistemul de avertizare a populației în situații de urgență Ro-alert.

Sistemul va fi implementat de Departamentul de Situații de Urgență din MAI, cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, scopul investiției fiind “prevenirea pierderii de vieți omenești ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice periculoase”.

Conform expunerii de motive a proiectului inițiat de Guvern, sistemul va avea următoarele avantaje:

  • transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  • transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  • afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului;
  • repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;
  • receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming;
  • acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate.

Achiziția prevăzută se va face prin procedură de negociere fără publicare prealabilă, valoarea estimată în actul normativ fiind de 30.400 mii de lei.

“Art. 2 – (1) În vederea realizării achiziției prevăzute la art. 1, prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, se aprobă alocarea sumei de 30.400 mii de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, în bugetul MAI, pentru IGSU, la cap. 61.01 “Ordine publică și siguranță națională”, titlul 71 „Active nefinanciare”.”

Proiectul de ordonanșă de urgență a fost adoptat pe 4 decembrie 2017 de Senat, prima cameră sesizată, și pe 28 februarie 2018 de forul decizional, Camera Deputaților. Comisiile de specialitate nu au modificat forma inițială propusă de Guvern astfel că ordonanța de urgență va fi trimisă, în această formă, la Președinție, pentru promulgare, apoi va fi publicată în Monitorul Oficial și pusă în aplicare.

 

Sursa: www.legestart.ro

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.