Zilele trecute s-au desfăşurat adunări generale la toate asociaţiile de proprietari din municipiul Suceava. Coform reprezentanților primăriei, prezenţa proprietarilor la adunarea generală a fost de 10-15% din numărul proprietarilor. S-au schimbat preşedinţi, ca urmare a demisiei sau a alegerii, la 11 asociaţii de proprietari. Este vorba de asociația numărul 5 (Petrăreanu Florin în locul lui Cecu Vasile), asociația 25 (Constantinescu Ştefan în locul lui Nichiforeanu Aurel), asociația 33 (Matei Dumitru în locul lui Tănase Pavel), asociația 35 (Matei Marcel în locul Cojocaru Dorin), asociația 45 (Marcu Leonard în locul lui Rotaru Constantin), asociația 57 (Lucan Doina în locul lui Domuncu Mihai), asociația 62 (Grumăzescu Grigore în locul lui Donici Vasile), asociația Centru (Ursachi Maria în locul lui Munteanu Petru), asociația Areni Observator (Cozmanciuc Cristian în locul lui Apetrei Constantin), asociația 34 (Munteanu Gheorghe în locul lui Siretian Marius) și asociația 36 (Şargan Nicuşor în locul lui Sorohan Cristinel).
Salariile s-au menţinut la nivelul anilor 2011, 2012, la un număr de 96 de asociaţii de proprietari. În schimb, s-au mărit la un număr de 4 asociaţii, adică la asociaţia 36 (s-a mărit indemnizaţia preşedintelui) de la 400 lei la 500 lei, la asociaţia 7 s-au mărit salariile cu 4%, la asociaţia 74 (s-a mărit salariul administratorului de la 850 lei la 1000 lei) și la asociaţia 8+30 (s-au acordat bonuri de masă angajaţilor cu contract de muncă). Pe de altă parte, la două asociații s-au micşorat salariile. Acestea sunt asociaţia numărul 33 (la administrator de la 2000 lei la 1400 lei) și asociaţia 23+27, unde preşedintele Mătăsaru Nicolae, ţinând cont de situaţia financiară grea a proprietarilor din asociaţie, a cerut în adunarea generală ca indemnizaţia sa să fie redusă cu 33% (de la 1500 lei la 1000 lei). De asemenea, indemnizaţia celorlalţi 4 membri a fost redusă de la 450 lei la 300 lei.
Adunările generale de la asociațiile 33, 57, 37 CFR și 69 Arcul au fost revocate.
Printre cele mai importante probleme ridicate la adunarea generală a asociațiilor de proprietari se numără problema câinilor comunitari, cea a măturatului şi curăţarea aleilor dintre blocuri şi străzile secundare, asfaltarea aleilor dintre blocuri, crearea de noi parcări, probleme diferenţe apă rece şi caldă între apartamentele de branşament şi cele din bloc, plata energiei termice pentru ţevi şi spaţii comune pentru cei cu centrală, scutirea la impozit pentru proprietarii care şi-au anvelopat blocurile și lipsa apei calde la nivele superioare din imobile unde nu a fost reabilitată reţeaua de recirculare a apei calde.
Pentru reabilitarea aleilor secundare şi a celor dintre blocuri, asociaţiile de proprietari trebuie să solicite în scris Primăriei acest lucru, precizând locaţiile pe care urmează a se interveni.
Lasa un raspuns