„A fost un an destul de greu și pentru AJOFM Suceava, dar și pentru sistemul de ocupare de la nivel național, în sensul în care ne-am confruntat cu aceeași problemă a lipsei forței de muncă și a lipsei de interes pentru cursurile de formare profesională. Acum lucrăm la planul de ocupare și toți indicatorii pe care ni-i stabilim pentru 2017 și am mai tăiat puțin din ceea ce ne-am propus pentru formarea profesională”, a declarat Mirela Adomicăi.
Șefa AJOFM Suceava a mai anunțat că, pe lângă cele două burse obligatorii organizate anual, Bursa Generală din luna aprilie și Bursa Absolvenților din luna octombrie, agenția își propune și realizarea unor burse speciale, în mediul rural, pentru beneficiarii de prestații sociale.
„Ne propunem organizarea unor burse speciale în mediul rural, pentru beneficiarii de prestații sociale, astfel încât, printr-o ofertă concretă, realizabilă, să îi determinăm să își schimbe statutul din beneficiari de prestații sociale, în persoane active pe piața muncii, care contribuie la buget și care își realizează un stagiu de cotizare”, a adăugat Mirela Adomnicăi.
Directorul executiv al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Suceava a mai anunțat și că interesul șomerilor pentru cursurile de formare profesională nu a crescut în ultima perioadă.
„Suntem aproape de sfârșitul lunii noiembrie și nu mai putem începe alte cursuri, pentru că un curs de calificare presupune cel puțin trei luni de desfășurare, iar pentru asta ar trebui să intrăm în anul bugetar 2017. Ultimele cursuri pe care le mai deschidem acum sunt cele de coafor-frizer și operator calculator, care sunt cursuri scurte și le putem încheia până la sfârșitul anului. Oferta rămâne deschisă, oferta rămâne flexibilă în ceea ce privește alte cursuri de care se simte nevoia pe piața muncii și vom vedea în 2017 cum va fi gândita din punct de vedere legislativ activitatea de formare profesională”, a mai declarat Mirela Adomnicăi.
Potrivit șefei de AJOFM Suceava, au existat discuții la nivel ministerial prin care s-a dorit o externalizare a serviciilor de formare profesională sau cel puțin ducerea lor într-un mediu privat. În acest fel, șomerii, cu un voucher pe care îl primesc de la agenție, de o anumită valoare, și-ar putea alege ce furnizor privat doresc din sfera de formare profesională, din domeniul pe care și-l doresc și în județul unde doresc să urmeze cursul respectiv.
Lasa un raspuns