„În cursul zilei de ieri, mai multe publicații implicate în campania electorală au lansat zvonul fantezist potrivit căruia eu, prim-ministrul care a impus cota unică în perioada mandatului, mi-aș fi exprimat intenția unor schimbări pe această direcție. Atât în interviul pe care l-am acordat postului de radio Europa FM, cât și în apariția mea televizată la TVR1, la emisiunea „Vorbește liber”, declarațiile mele pe tema cotei unice au fost fără echivoc. Pentru cei care nu au înțeles sau se prefac că nu au înțeles ceea ce am spus, repet: nu mi-am propus niciun moment și nu am nicio intenție pentru viitor să renunț la cota unică de impozitare.
Dacă cineva își închipuie că prin atacuri la adresa mea, dl. Iohannis devine mai competitiv, eu cred că se înșeală. Pe de altă parte, dacă își închipuie cineva că electoratul care m-a votat și pe care l-am îndemnat să-l voteze în turul 2 pe Victor Ponta, nu mă cunoaște și se poate lăsa manipulat prin zvonuri absolut penibile, din nou, cred că se înșeală”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă remis PSnews.ro.
Transcrierea pasajului din cadrul emisiunii „Interviurile Europa FM” – invitat Călin Popescu-Tăriceanu
Jurnalist: În 2005, vreau să revenim la măsurile economice, aţi introdus cota unică şi din câte ştiu a fost un punct pe care s-a negociat la formarea USL. Se discută acum de impozitarea progresivă. E cota unică la care guvernul, următorul guvern, nu ar trebui să renunţe oricum sau ar fi posibilităţi de negociere? Vorbim de veniturile persoanelor fizice.
Călin Popescu-Tăriceanu: Ştiţi ce se întâmplă. În primul rând, nu am auzit să se discute despre cota progresivă. Că vrea un jurnalist să se discute e altceva. M-am bucurat când am văzut că această măsură care a fost discutată şi prevăzută în programul economic al USL a fost acceptată şi promovată în continuare. Ce se întâmplă, acum, fără pretenţia de a face teorie, am să vă spun următorul lucru care pe unii o să îi surprindă, dar care au puţine cunoştinţe economice. Să ştiţi că cota unică nu e o măsură de esenţă liberală. Măsura de esenţă liberală e aceea a impozitelor reduse. Deci nivelul scăzut de impozit este trăsătura liberală. Pentru că dacă, exemplu, am avea cota unică la 50%, ce aţi mai spune atunci? Că e măsură liberală? Că putem face o cotă unică, dar la 50%.
Jurnalist: Cred că ar pleca chiar toţi investitorii…
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu ştiu dacă ar pleca investitorii, că nu asta e problema. Dar eu vă întreb mai mult ca să înţelegem că mulţi au fetisizat ideea de cotă unică a cărei paternitate mi-o asum, dar nu asta este problema. Problema este nivelul de taxe. Cota unică a fost gândită dintr-un alt motiv, dintr-un motiv de simplificare a cadrului fiscal. Aşadar, ceea ce este însă o problemă care trebuie discutată în România este că românii ar fi foarte fericiţi să trăim cu cota unică de 16% şi să avem cheltuieli ca şi când impozitele s-ar colecta în Germania sau în Franţa, la nivelul de fiscalitate de acolo. Dar acest lucru evident că nu se poate. Adică, în momentul în care văd nemulţumiri că nu se fac şi mai multe lucrări de infrastructură fizică în transporturi, nu investim în alte domenii, atunci trebuie să ne gândim şi la nivelul de impozitare pe care vrem să îl plătim. Dacă acesta este nivelul de acceptabilitate în România, pe care l-am stabilit în 2004, în decembrie la finele anului, de 16%, şi lumea nu vrea să se mărească taxele, este foarte bine, dar atunci trebuie să avem pretenţii direct proporţionale cu acest nivel. Acesta este un lucru care trebuie spus clar şi simplu. În România, în momentul de faţă, este cea mai scăzută fiscalitate din Europa. Eu cred că acesta este un atu pentru atragerea investiţiilor şi dezvoltare economică, dar probabil că, la un moment dat, va trebui să vină momentul să reconsiderăm acest nivel pentru că pretenţiile, aşa cum spuneam, sunt în continua creştere.
Problema însă este următoarea. În România, mai mult decât în alte părţi din Europa există un sentiment şi o percepţie negativă în legătură cu modul în care sunt cheltuiţi banii publici şi acest lucru este dovedit şi prin ultimele acţiuni ale justiţiei, mă refer la arestările unor persoane implicate în acte grave de corupţie. Vedem sume uriaşe de bani, care de fapt ce sunt: sunt banii noştri. Cetăţenii României nu ştiu dacă sunt conştienţi că banii respectivi sunt banii furaţi din banii fiecăruia dintre noi. Şi atunci eu cred că în România, înainte de a ne pune problema dacă menţinem nivelul de taxe sau îl majorăm, trebuie să ne gândim serios la modul cum este cheltuit fiecare leu din banul public, pentru că o bună parte este risipită şi o altă bună parte este furată.
Jurnalist: Nu sunteţi singurul candidat, dar aş vrea să vă întreb înainte să trecem la următorul capitol, justiţia. Credeţi că este loc pentru majorarea unor taxe, înţeleg, sau a unor impozite de anul viitor pentru că altfel nu putem avea pretenţii mai mari?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, am spus altceva. Că prefer majorării taxelor o acţiune riguroasă referitoare la controlul modului în care se cheltuiesc banii publici pentru că se risipesc şi se fură. Dacă aceşti bani nu ar fi risipiţi şi aceşti bani nu s-ar fura, am putea să facem mult mai multe lucruri cu taxele pe care le strângem astăzi, cu actualul nivel.
Jurnalist: Atunci, repet întrebarea. Credeţi că e loc de majorarea unor taxe şi impozite începând de anul viitor?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, e şi de mâine, dacă vreţi, loc, dacă vorbim, aşa teoretic, oricând, şi de ieri şi de acum 10 ani era loc. Întrebarea nu e oportună pentru că nu se discută în acest moment, în afară de faptul că mă întrebaţi, nu ştiu în ce calitate, în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale vă pot spune că preşedintele nu are în atribuţiile sale nici politicile fiscale, nici politicile bugetare. Ca om politic vă pot spune că nu sunt favorabil niciunei măriri de taxe şi că prefer acest lucru pe care vi l-am spus: o cruciadă împotriva evaziunii fiscale şi un control extrem de riguros al modului în care sunt cheltuiţi banii publici. Şi atunci o să constatăm că, cu actualul nivel de taxe, fără să fie nevoie să mărim nimic, vom avea cu mult mai mulţi bani la buget.
Lasa un raspuns