Venită prin mijlocirea Vechiului Testament, pilda Ierihonului este printre primele dacă nu chiar prima care demonstrează că nu există zid de apărarea împotriva voinței unui popor. Este evidentă conotația politică a îmbinării suportului, indiferent dacă e trâmbiță sau vot și vocea poporului ca și împlicarea combinării acestora pentru a obține rezultatul dorit.

Alegerea lui Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor prezidențiale s-a datorat unor greșeli, aparent minore ale lui Viorel Ponta. Convins de scorul confortabil din primul tur acesta a abordat confruntările cu Klaus Iohannis ca pe niște bagatele, mai preocupat să îl transforme pe oponent într-un personaj ilar și lipsit de consistență decât să își manifeste punctele tari ale campaniei, dacă au fost. Așa că, mai în glumă, mai în serios, Victor Ponta și-a săpat propria groapă denumindu-l pe Klaus Iohannis, un nou Traian Băsescu, lucru evident pe 16 noiembrie când pentru candidatul ACL au votat și oameni care n-au votat deloc în primul tur.

Contraperformanțele guvernării USL și mai apoi USD, eterna vânătoare de vrăjitoare, atacurile la statul de drept, indiferent dacă reușite sau nu, au contribuit decisiv la rezultatul alegerilor, iar episodul voturilor din diaspora s-a dovedit a fi bomboana pe coliva PSD. Fandoseala sondajelor comandate în care un popor de 1300 de oameni decid voința națiunii, s-a văzut la exitpolluri, dar a ținut atâta vreme încât nu se pot dezbăra de ea. După dușul rece, Primul Ministru al României, extenuat mai mult de rezultat decât de muncă a simțit nevoia să se odihnească în Emirate, convins că până la revenirea sa în țară, mai cu lanțuri mai cu șenile, buldozerul PSD își va reveni îndeajuns încât el, Liderul să poată zâmbi la fel de panoramic ca tătucul Iliescu.

Din păcate pentru el, apele propriului partid sunt mult mai tulburi decât ar fi sănătos, atât Mircea Geoană cât și alți exlideri, agitând cu foc zonele lor de influență. E un noroc că, obosiți de activitatea propagandistică, parlamentarii se odihnesc până în februarie, până atunci, la un șoric afumat și-o palincă, se mai negociază o majoritate, se mai încheagă alta și se mai plictisesc oamenii să vrea schimbare.

Marele examen al democrației românești se va da totuși pe 22 decembrie, când BOR va fi sau nu exclusă de la depunerea Jurământului noului Președinte. Dacă Klaus Iohannis va alege să voteze numai pe Constituție, ok, dar dacă alege să voteze pe o biblie reformată…. Preafericitul s-ar prea putea trezi cu curtea de conturi la ușă și cu câteva sute de procese legate de legea monopolului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.