Ministrul Justiției, Tudorel Toader a făcut luni seara la Antena 3 precizări în legătură cu autoritatea Ministerului Justiției în raport cu activitatea procurorilor, declarând că în viitorul apropiat se vor lua măsuri de consolidare a statutului secției speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați.

Declarațiile sale vin în contextul înregistrărilor apărute în spațiul public din cadrul DNA Oradea în care niște procurori se referă la diferite modalități de intimidare a unor judecători.

Trebuie să repetăm distincția: ministrul Justiției are autoritate din perspectivă funcțională administrativă și nu poate să interfereze cu modul de soluționare a cauzelor pentru că ar fi o ingerință în activitatea lor. Ce am auzit cu toții că s-a întâmplat la Oradea are mai multe componente. Ministrul Jutiției nu aplică sancțiuni. Ce se va întâmpla: se va autosesiza Inspecția Judiciară care va verifica sub aspect disciplinar și dacă va constata astfel de aspecte, va merge la secția de Procurori cu sancțiunile de rigoare.  Dar, în același timp, ca informație, consolidăm prin norme juridice într-un viitor foarte apropiat, vom consolida statutul secției actuale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați. Atât pot spune astăzi. Vom consolida funcționarea, eventual transformarea acelei secții ca secția de astăzi să poată să-și să-și îndeplinească rolul preventiv pe care îl are în raport cu judecătorii și procurorii. Convingerea mea este aceea că dacă disciplinarul nu va fi suficient și un exemplu puternic pentru alții  penalul pe care îl va declanșa cred eu secția de investigare, secția specială va fi de natură să sancționeze sever ceea ce s-a întâmplat; sigur se va dovedi cu probe egale șamd și de a avea acel rol preventiv în raport cu ceilalți magistrați.

Până la urmă ce se întâmplă, ăsta e cu certitudine adevărul: Procurorii au dezvoltat o abordare al statutului pe care îl au, statut constituțional  vrând să se aproprie pănă la identitate cu judecătorii. E adevărat că se numesc magistrați și unii și alții, dar au atribuții diferite. Pe baza aceasta, Procurorii nu și-au pus niciodată problema că se află sub autoritatea ministrului, indiferent cum se numește el și atunci cu greu au primit aceste argumente, deciziile CCR, dar le vor accepta pentru că așa scrie Constituția deocamdată. 

Prin urmare, constat astfel de abuzuri, dar am convingerea că Înspecția judiciară, CSM și secția specială își vor îndeplini la rândul lor  rolurile lor și vor face ca să diminuăm astfel de abuzuri”, a explicat Tudorel Toader.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.