Dragoste, respect, încredere și compromis, acestea sunt doar câteva dintre secretele unei familii armonioase. Victor Ponta, candidatul PSD la președinția României, a povestit recent despre importanța familiei în viața sa. Premierul a mărturisit că în anii ’80, când în București se găsea greu mâncare și erau condiții dificile de trai, își făcea vacanțele la mătușa sa din Pârteștii de Sus.

Victor Ponta nu a uitat ceea ce a trăit în Bucovina în anii 80. El a amintit despre cum și-a petrecut copilăria și de ajutorul pe care l-a primit în acea perioadă de la rudele din Pârteștii de Sus.

În 1948, bunica lui Victor Ponta a venit pentru prima dată în Bucovina. Aceasta era văduvă și avea două fete pe care le-a adus să vadă satul. Mama, Cornelia Naum, avea 4 ani, iar mătușa Veronica, 7 ani când au venit pentru prima oară la Pârteștii de Sus.

Mama și mătușa actualului premier au rămas atașate de frumusețile Bucovinei și, chiar și după ce s-au căsătorit, au revenit în vacanță la Cacica, aducându-și și copiii pentru a petrece câteva săptămâni la țară. Cornelia Naum povestea într-un interviu că Victor a început să fie adus încă de la vârsta de 6 ani la Pârteștii de Sus.

Recent, chiar în satul în care a copilărit, Victor Ponta a afirmat că se simte îndatorat față de oamenii din Bucovina pentru ospitalitate, deoarece în perioada comunistă în care “bucureștenii înghețau la bloc și nu aveau de mâncare”, primea pachete cu mâncare de la rudele din Suceava. Astăzi, după aproape un sfert de secol, acesta s-a întors în zonă, în rolul de candidat la prezidențiale. Chiar dacă a ajuns om de stat, nu a uitat de oamenii alături de care și-a petrecut tinerețea și nici de trecutul familiei sale.

Cei din Pârteștii de Sus îl mai țin încă minte și îl descriu drept un copil prietenos, care se juca împreună cu tinerii vecini. Tânărului Ponta îi plăcea să meargă să exploreze zona, la strâns de fân, la ”păpușoi și barabule”. Atunci când aveau timp să se joace, acesta împreună cu prietenii săi făceau baraje pe pârâul Soloneț, pentru a se scălda sau pentru a prinde pește. Victor nu era privit ca un străin deși avea un accent ciudat, de bucureștean. Copiii de atunci, adulți acum, povestesc despre el cu admirație.

Victor și-a făcut mulți prieteni în Bucovina. La Pârtești s-a împrietenit cu Dănuț, cu care mergea cu vitele la păscut sau plănuiau focuri de tabără. Cei doi au devenit prieteni la 7 ani și au petrecut vacanțele împreună cu părinții atât în Suceava, cât și la București. Pe când aveau 10 ani, Dănuț fost invitat de Victor să viziteze Bucureștiul și a stat două săptămâni în apartamentul familiei Ponta de la Gara de Nord. Dănuţ a ajuns preot în sat.
Oamenii își amintesc de toate „năzbâtiile” pe care actualul premier le făcea când era mic și se mândresc cu faptul că „Victor al lor” urmează să devină președintele României.

Am relatat acest episod nu pentru a vă trezi nostalgie cu privire la copilăria tuturor celor care urmăriți acest material, ci a arăta că mai presus de toate, noi toți am fost odată copii, iar ceea ce ne definește e modul în care îi privim pe cei lăsați în vatra satului atunci când ajungem „mari”. Victor Ponta a ales să nu își uite rădăcinile, ci să le aducă pe tapet ori de câte ori are posibilitatea.

Familia nu ţine întotdeauna de legăturile de sânge. Ea este formată din acei oameni care te acceptă în familia lor așa cum ești și fac orice să îți fie bine, indiferent de ceea ce faci.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.