Dincolo de spectaculos, obiceiul ursului de paie este un adevărat ritual care combină adorarea lui Zamolxes, întruchipat în urs, cu o celebrare a primăverii. Mutat la începutul anului, odată cu celelalte obiceiuri, la vremea când viața oamenilor a fost ordonată cu un calendar, obiceiul pare să păstreze în strigăturile conținute de toată simbolistica vechilor daci și a înaintașilor lor.
Actualele grupuri de colindători sunt alcătuite din două feluri de urători, urșii de paie și însoțitorii lor. Dacă paiele din care sunt făcute costumele urșilor sunt o trimitere directă la grâu și sacralitatea acestuia, costumele toboșarilor sunt o combinație de sacru și modern, menit să atragă atenția și contrastul necesar evoluției urșilor. Deși aparent bizare și mai potrivite la carnavalele braziliene, ele conțin elemente de simbol inedite, de la penele de păun și globurile colorate, până la desenele de pe mantii.
Obiceiul a fost adaptat cerințelor moderne, dar strigăturile s-au păstrat cât de origiale a fost posibil. Constituie o adevărată mândrie pentru tinerii humoreni să facă parte dintr-un asemenea grup, lucru demonstrat de existența mai multor asemenea grupuri, iar paradele continue ale grupurilor pe toată durata zilei de 31 decembrie, ora zero a noului an și în continuare până în dimineața zilei de 1 ianuarie, transformă Gura Humorului într-un interesant și spectaculos loc de petrecere a Revelionului.
Am filmat pentru dumneavoastră câteva momente cu acești colindător, pentru a vă da ocazia să vă faceți o idee despre fenomen.
Lasa un raspuns