Actualul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a ținut joi seara la Ateneul Român cu ocazia preluării oficiale a președinției Consiliului, un discurs într-o română impecabilă, citând chiar din marii artiști și gânditori români:
„Sunt sigur că preşedinţia dvs vă fi la fel de energică, românească şi europeană că muzica lui George Enescu. Şi nu o spun pentru că ne aflăm la Ateneu, ci pentru că ştiu cât de rezistenţă şi creativă e naţiunea romană. După cum spunea poetul român Nichita Stănescu:
Se apropie viitorul, se aude, se vede
Gândurile pe care le trimit spre el se-ntorc mai repede ca altădată.
Şi-mi trec scântei şuierând în viteză prin suflet,
vestindu-l întruna.
Cei care cred că e un semn de putere pentru încălcarea regulilor europene, se înşeală. E un semn de slăbiciune. Cei care lupta pentru apărarea valorilor europene le spun: continuaţi lupta.După cum spunea Mircea Eliade: Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric. Andrei Pleșu spunea: Toate obstacolele ne par ziduri.” a declarat Donald Tusk în discursul său.
Mai mult, președintele CE a dezvăluit faptul că prima sa mașină a fost o Dacia 1300, primită de la socrul său:
„În familia mea, prima maşină a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce şi el o Dacie Duster. Totuşi, mai mult decât maşinile româneşti mă fascinează intelectualii şi sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci şi a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din o mie nouă sute optzeci şi şase (1986), când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să apere, în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi constituţia. Să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, şi mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu.” și-a încheiat Donald Tusk discursul într-o română perfectă.
https://www.facebook.com/StirileTVRonline/videos/319823001970409/
Lasa un raspuns