Marți, 9 aprilie, la Suceava, pe scena Teatrului „Matei Vișniec” a avut loc Dezbaterea națională privind arhitectura curiculară pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, parte a proiectului „România Educată”, inițiat de președintele României, Klaus Iohannis. Astfel, la Suceava, au fost prezenți consilierul de stat din cadrul Administrației Prezidențiale, Ligia Deca, care a și moderat evenimentul, dar și reprezentanți ai mai multor instituții de la nivel central și reprezentanți ai mai multor instituții de profil din Chișinău.

Consilierul de stat din cadrul Departamentului Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale, Ligia Deca, le-a mulțumit autorităților locale ale județului și municipiului Suceava care s-au implicat și au susținut proiectul.

În deschiderea evenimentului, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță, a transmis salutul președintelui Flutur, care nu a reușit să fie prezent. De asemenea, Niță a precizat că sistemul educațional trebuie să fie unul stabil pentru a reduce abandonul școlar și pentru a face școala mai atractivă pentru elevi.

„Un sistem educațional eficient și bine gândit creează tot timpul o dezvoltare a generațiilor următoare. Acest sistem reduce abandonul școlar și are o rată mai mică a tinerilor care abandonează școala”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță

Primarul Ion Lungu, prezent la eveniment, a precizat că în 2017, municipiul Suceava a primit, sub patronajul președintelui României, premiul de excelență în educație. De altfel, edilul Sucevei a subliniat că, în ceea ce privește învățământul dual în municipiul reședință de județ, Primăria susține și încurajează această ramură a educației.

„Mă bucur că acest proiect a ajuns la Suceava și fără a critica și fără a face politică, constatăm că, cel puțin în domeniul Educației, parcă este un blestem, atunci când se schimbă ministrul se șterge totul cu buretele și se ia totul de la capăt. Această practică zăpăcește și bramburește asistența, începând cu elevii, cu părinții, cu bunicii  și cu profesorii”, a precizat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

„România Educată” este proiectul național inițiat de președintele României menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate. La intrarea în cel de-al doilea secol de existenţă ca stat modern şi unitar, este important ca educația să dobândească o fundaţie solidă și predictibilă, pe care să continue drumul către România Educată.

Proiectul „România Educată” reprezintă cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniul politicilor publice din educație. Acest demers exprimă dorința Președintelui României ca fiecare român să aibă ocazia de a contribui la proiect. Consultarea a pornit de la așteptările întregii societăți, nu doar ale experților, și astăzi se reîntoarce către societate, înainte de finalizarea rezultatelor.

Încă de la început, proiectul „România Educată” a fost proiectat către viitor, întreaga abordare încercând să răspundă provocărilor următoarelor decenii. În acest sens, începând cu 2016, Administrația Prezidențială a inițiat o amplă dezbatere publică privind educația din România, structurată în trei etape. Fiecare dintre aceste etape sunt descrise în detaliu pe site-ul dedicat proiectului: www.romaniaeducata.eu, unde puteți consulta rezultatele supuse dezbaterii publice și puteți afla mai multe despre modalitățile prin care puteți participa la dezbatere.

  • Prima etapă (2016-2017) a presupus o serie de opt consultări cu privire la viziunea și obiectivele de țară pentru educație (dezbateri regionale), dezvoltarea și diseminarea unui chestionar online, 35 de evenimente de consultare organizate de terți etc.
  • A doua etapă (2017-2018) a pornit de la elementele de viziune identificate în etapa anterioară, pentru a continua consultarea cu privire la strategia pentru educație la orizontul 2018-2030.

În acest sens, Administrația Prezidențială a constituit șapte grupuri de lucru cu rolul de a dezvolta concluziile primei tape într-un pachet de strategii detaliate pe următoarele teme prioritare: cariera didactică; echitatea sistemului educațional; profesionalizarea managementului educațional; un învățământ profesional și tehnic de calitate; autonomie, calitate și internaționalizare în învățământul superior; educație timpurie accesibilă tuturor; evaluarea elevilor şi studenţilor.

Documentele realizate de către grupurile de lucru și concluziile evenimentelor din prima etapă au fost agregate într-un document unitar.

  • În a treia etapă (2018-2019), rezultatul integrat al demersurilor anterioare a  fost lansat în dezbatere publică în cadrul evenimentului organizat în data de 5 decembrie 2018, la Palatul Cotroceni,  fiind disponibil pe site-ul www.romaniaeducata.eu, la secțiunea „Rezultatele proiectului”. În continuare, toți cei interesați sunt invitați să transmită  opiniile lor la adresa romaniaeducata@presidency.ro și să participe la evenimentele prevăzute pentru următoarea perioadă. De asemenea, Administrația Prezidențială va organiza patru dezbateri pe următoarele teme: guvernanța în educație, finanțarea, arhitectura curriculară și impactul societății digitale asupra educației, iar pe de altă parte cei care doresc vor putea înscrie în continuare evenimente sub egida proiectului „România Educată”.

Totodată, în această perioadă, Administrația Prezidențială va elabora, împreună cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), patru policy briefs, în cadrul unui proiect finanțat de către Comisia Europeană, pe următoarele patru teme: (1) carieră didactică, (2) management educațional, (3) echitate, (4) educație timpurie. Scopul acestor patru documente este să completeze propunerile proiectului cu exemple de bună-practică din mediul internațional și propuneri de acțiuni care să contribuie la atingerea obiectivelor proiectului „România Educată”.

În etapa finală vom integra opiniile primite din partea societății, experților, reprezentanților din mediul politic, executiv și legislativ, pentru a lansa versiunile finale ale documentelor proiectului „România Educată”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.