Consiliul Local şi Primăria comunei Baia au organizat sâmbătă, 9 decembrie, începând cu ora 11:00, o manifestare culturală dedicată împlinirii a 550 de ani de la lupta purtată în micuţa aşezare moldavă.
Primarul comunei Baia, Maria Tomescu, a declarat că acest eveniment a fost organizat în memoria domnitorului Ștefan cel Mare.
„În acel decembrie rece al anului 1467 mai mult de 10.000 de oşteni au căzut sub glie. De aceea noi, urmaşii vechilor căpetenii ale Sfântului Ştefan Cel Mare, vrem să-i cinstim şi să-i pomenim întru veşnicie. Vă mulţumesc că sunteţi alături de noi şi vă doresc să simţiţi căldura şi ospitalitatea oamenilor din comuna noastră”, a transmis Maria Tomescu.
La evenimentul cultural au luat parte și ministrul Educației, Liviu Pop, dar și prefectul Mirela Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu, senatorii Ioan Stan şi Virginel Iordache, deputaţii Emanuel Havrici, Alexandru Rădulescu, Eugen Bejenariu, inspectorul-şef al ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, inspectorul general al ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr, dar și primari ai comunelor din zona Fălticeni.
Liviu Pop a declarat că evenimentul de la Baia este, practic, o lecție de istorie care s-a predat pentru toți cei prezenți și i-a felicitat pe organizatori.
„Sunt convins că acest tip de manifestare trebuie extins în toate localităţile în care s-au petrecut în istoria acestei ţări lucruri frumoase. Ori de câte ori se vorbeşte de Ştefan, Bogdan sau Dragoş am emoţii pentru că sunt născut, crescut şi locuiesc lângă comuna din care Bogdan Vodă a plecat să descalece în Moldova. Un popor care nu-şi cunoaşte trecutul, nu-şi cunoaşte istoria, nu-şi acceptă prezentul şi nu construieşte cu încredere viitorul, este un popor pierdut. Văd, astăzi, la dumneavoastră, un prezent autentic, văd minunaţii copii şi îi felicit pentru că astăzi, aici, este o lecţie de istorie, lecţie care trebuie făcută mult mai des şi în cât mai multe localităţi şi şcoli din România”, a precizat ministrul Liviu Pop.
Prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, a subliniat faptul că pe 9 decembrie 2017 se împlinesc 550 de ani de la victoria domnitorului Ştefan cel Mare din 1467, şi 550 de ani de când localitatea Baia a dobândit notorietatea unei loclaităţi care a stat la temelia întemeierii Moldovei.
„Baia, prima capitală a Moldovei, este locul unde a luat naştere Moldova şi se bucură de notorietate şi în ziua de astăzi datorită perioadei istorice pe care a parcurs-o cu strălucire, datorită ctitoriilor-monument rămase în această comună până în ziua de astăzi, dar şi datorită unor evenimente mai recente. În urmă cu trei ani, la Baia, a avut loc cea mai mare descoperire arheologică din ultimii 40 de ani din Europa. Aici a fost cea mai mare localitate, veche de 7.000 de ani, iar prin această descoperire comuna dumneavoastră este menţionată în lucrări importante din ţările Europei. Am toate motivele să cred că astăzi celebrăm la Baia şi trecutul şi prezentul. Să fim optimişti pentru viitorul acestei localităţi, pentru care vă îndemn să fiţi mândri şi demni”, a precizat prefectul Mirela Adomnicăi.
Deputatul Alexandru Radulescu a vorbit despre măreţia oamenilor şi a evenimentelor organizate în această localitate și despre programul de guvernare PSD-ALDE.
De asemenea, sâmbătă, în comuna Baia, a existat și un ceremonial militar, precum și un simpozion care a evocat lupta de la Baia.
Un alt moment important a fost acordarea de medalii şi diplome „de înaltă preţuire” celor „care poartă cu demnitate greutatea unor timpuri de tristă amintire, care au cunoscut suferinţa din toate punctele de vedere, oameni care au trăit şi au plâns pentru cei care au murit pe câmpul de luptă sau au fost mutilaţi pe viaţă. Lor trebuie să le arătăm preţuirea noastră şi să le acordăm tot sprijinul atunci când au nevoie”.
Actorul Marius Rogojinschi l-a readus în memorie pe Ştefan cel Mare
Un moment impresionant, care a ridicat în picioare publicul prezent în Căminul Cultural Baia, a fost piesa de teatru „Testamentul lui Ştefan cel Mare”, în interpretarea actorului Marius Rogojinschi împreună cu câţiva localnici.
Simpozionul „Lupta de la Baia 550 – mărturii şi evocări”, a fost moderat de profesorul Ioan Natu, fiind scoase în evidenţă atât aspectele premergătoare înfruntării care a avut loc în noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467 între oastea Moldovei, condusă de Ştefan cel Mare, şi oastea Regatului Ungariei, condusă de Matia Corvin, cât şi consecinţele de după această bătălie, materializate prin lupta comună a oştilor lui Ştefan şi Matia împotriva otomanilor.
Impresionant a fost și faptul că, la cererea primarului Maria Tomescu, gospodarii și-au scos la porți costumele populare, precum și covoarele țesute, iar fiecare om care trecea pe lângă poarta lor era servit cu bucate de odinioară, de post.
În după-amiaza zilei de sâmbătă, în comuna Baia a avut loc și o slujbă religioasă, care a fost oficiată de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Arc peste timp
Bătălia de la Baia a avut loc între oastea Moldovei, condusă de Ştefan Cel Mare, şi armata Regatului Ungariei, condusă de Matei Corvin, în noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467.
În urmă cu 550 de ani, oştenii lui Ştefan Cel Mare au atacat oraşul Baia, luând prin surprindere armata regală. Matei Corvin sporise birurile pentru populaţia Ardealului, iar oamenii erau nemulţumiţi, situaţie de care domnitorul moldovean a profitat şi a legat prietenie cu secuii. La rândul lor, şi saşii din Ardeal s-au răsculat contra regelui Ungariei, tot din cauza dărilor. Matei Corvin a venit cu oaste asupra secuilor şi după ce i-a învins a pornit înspre Moldova cu 40.000 de soldaţi. Ştefan Cel Mare a aflat şi a reuşit să adune doar 12.000 de oşteni. Matei Corvin a cucerit, pe rând, târgurile din Roman, Târgu Neamţ, Trotuş şi Baia (14 decembrie). Pe timpul nopţii, domnitorul Moldovei a atacat oştirea ungurilor şi a pus-o pe fugă, iar Matei Corvin a fost grav rănit. Înjumătăţită, armata ungară s-a retras îngrozită. În drumul spre Transilvania, armata regală a fost oprită de o blocadă şi a decis să îngroape cele 500 de tunuri şi alte comori, pentru a nu putea fi capturate. Deşi a câştigat, voievodul moldovean a omorât peste 40 de boieri ce l-au trădat şi nu au atacat armata ungară, fapt ce îl putea costa victoria.
În Letopiseţul Ţării Moldovei, Grigore Ureche spune că incendiul pus noaptea de către oştenii lui Ştefan a creat o învălmăşeală, aproape jumătate din soldaţii regelui Matei fiind tăiaţi cu săbiile. După bătălia sângeroasă, voievodul Ştefan Cel Mare a ridicat Biserica Albă pe locul unui arin care i-a salvat viaţa, „mulţumind lui Dumnezeu că nu şi-a primejduit viaţa în bătălie şi a scăpat ţara de duşmani”.
Peste câţiva ani, Ştefan Cel Mare şi Matei Corvin s-au împăcat, puşi în faţa marii primejdii reprezentate de către turci. Regele i-a oferit domnitorului moldovean aproape 7.000 de ostaşi, ca sprijin în uriaşa Bătălia de la Podul Înalt (1475).
Lasa un raspuns