Dolhasca nu a fost niciodată oraş în adevăratul sens, ci doar cu numele.

dolhascaAcum, oamenii din Dolhasca, dar și din satele Budeni, Gulia sau Poiana, solicită revenirea la statutul de comună. Peste 300 de localnici s-au adunat, la sfârşitul săptămânii trecute, şi au hotărât să înceapă demersurile pentru revenirea la statutul de comună. Principala nemulţumire a celor din Dolhasca ţine de nivelul ridicat al taxelor și impozitelor locale care s-au mărit foarte tare ca urmare a modificării Codului Fiscal. Mai grav, Dolhasca nu a putut accesa fonduri europene sau fonduri guvernamentale destinate mediului rural, ca alte comune din județul Suceava

 

 Nemulţumirile şi revolta „orăşenilor” cu WC în curte şi datele măsluite cu ani în urmă

În ultimii ani şi locuitorii din alte localităţi sucevene, transformate din comune în oraşe în anul 2003, au adunat semnături ca să dea statul în judecată și solicitau înapoierea sumelor achitate drept impozite şi taxe locale, pe motiv că au plătit sau plătesc impozite la nivel de oraş, dar au condiţii de trai ca la ţară. Mii de nemulţumiţi sunt şi în localităţile Broşteni, Cajvana, Liteni, Frasin, Milişăuţi sau Salcea. Pentru a transforma comunele din judeţul Suceava în oraşe, autorităţile care erau în anul 2003 în PSD – şi amintim numai de Octav Cozmîncă şi Gavril Mîrza – au măsluit datele statistice. Ca exemplu, localitatea Cajvana figura în anul 2003 cu 70% (!) din locuinţe racordate la reţeaua de alimentare cu apă, procentul real fiind atunci de 5.7% şi nici acum nu e foarte mare acest procent. Potrivit legii, pentru transformarea unei comune în oraş existau câteva condiţii: populaţia să fie de peste 5.000 de locuitori, trei sferturi (!!!) din aceasta să fie ocupată în activităţi neagricole, 70% (!!!) din numărul total al locuinţelor să aibă alimentare cu apă şi măcar 55 % (!!!) baie şi WC. În 2010 şi în oraşele Cajvana şi Milişăuţi s-au organizat referendumuri pentru revenirea la statutul de comune, dar acestea nu au fost validate din cauza numărului insuficient de participanţi.

 

Despre cartierul „rezidenţial” Gulia şi refuzul de a achita taxele şi impozitele locale

Cei din Dolhasca sunt acum hotărâţi să organizeze, cât mai repede, un referendum pentru a transforma orașul din nou în comună și amenință că nu vor plăti taxele și impozitele locale. Chiar dacă au statut de oraș, localnicii din Dolhasca și din Gulia, Budeni sau Poiana trăiesc cum au trăit şi străbunicii lor, se încălzesc iarna de la soba pe lemne, iar WC-ul înseamnă un paravan de scânduri în fundul curții. Puţini sunt cei care au apă caldă de la centralele proprii sau de la un boiler pe energie electrică. Chiar și cei care locuiesc la singurul bloc din oraș au în casă sobă pe lemne. Oamenii din Dolhasca şi satele aferente sunt în marea majoritate agricultori.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.