„Propunerea de proiect vizează elaborarea unui compartiment de epileptologie. Numele propus al compartimentului va fi «Centrul Nord-Est Carpatic de Epilepsie», deoarece vizează zona de nord-est a României și va include și Republica Moldova și vestul Ucrainei”, a declarat Ana Miron.
În opinia Anei Miron, epilepsia este o boală a creierului ce necesită o răspundere mare și depune o sarcină grea atât pentru sistemul de îngrijire a sănătății pacientului, cât și pentru familia acestuia. Cu toate acestea, spre deosebire de cele mai multe alte boli neurologice cronice, epilepsia oferă șanse foarte bune de eliberare de simptome precum convulsii, și chiar de vindecare prin intervenție chirurgicală, precum chirurgia epilepsiei. Aproximativ 60% dintre pacienți se supun foarte bine tratamentelor cu antiepileptice și pot fi monitorizați de către neurologi și neuropediatri. Dar restul de 40% dintre pacienți care dezvoltă farmaco-rezistență au nevoie să fie monitorizați în unități de epilepsie specializate pentru a fi asigurat un diagnostic diferențial și pentru a se stabili opțiuni corecte de tratament.
„Stabilirea unui centru de epilepsie cu o zonă de captare multi națională va fi extrem de valoroasă pentru Suceava, pentru că sporește vizibilitatea acesteia cu un proiect social bine cunoscut. Acest centru va garanta o calitate medicală, fiind și un centru pilot al Centrului de epilepsie Ruhr din Bohum, Germania. Acest centru german va asigura colaborarea și evaluarea pacienților pentru chirurgia epilepsiei”, a mai adăugat Ana Miron.
Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în România, în evidența medicilor se află aproximativ 220.000 de pacienți cu epilepsie care primesc tratamente rambursabile de la Casa Națională de Asigurare a Sănătății.
Ana Miron a precizat că se estimează că numărul acestor pacienți ar fi mult mai mare, între 300.000 și 500.000 de mii, o treime din acești pacienți dezvoltând farmaco-rezistență și având nevoie de evaluări prechirurgicale, în vederea unei intervenții chirurgicale pentru vindecare, deoarece nu răspund la tratament anti-epileptic.
„Scopul proiectului va fi dezvoltarea Centrului de Nord-Est Carpatic de Epilepsie care va duce la eficientizarea și creșterea actului medical, cu scopul de a crește accesibilitatea pacienților de epilepsie la tehnici de diagnostic moderne și terapeutice adecvate, cu scăderea morbidității epileptice și creșterea calității vieții, cea ce va crește vizibilitatea județului Suceava, în întreaga regiune multinațională a Europei de Est și va asigura profit esențial”, a mai declarat medicul specialist.
Proiectul care vizează elaborarea compartimentului de epileptologie, dezvoltat în mai multe etape
Ana Miron a anunțat că proiectul care vizează elaborarea compartimentului de epileptologie de la Spitalul Județean Suceava va fi dezvoltat în mai multe etape.
„În perioada septembrie-decembrie se preconizează elaborarea registrului de bolnavi de epilepsie, elaborarea site-ului Compartimentului de epileptologie unde pacienții vor găsi informațiile corespunzătoare, achiziționarea aparatajului și amenajarea spațiilor centrului. În anul 2017 se preconizează debutul etapei prechirurgicale, cu evaluări ne-invazive ale pacienților și îndreptarea pentru chirurgia epilepsiei, momentan, la clinica Ruhr din Germania. Se preconizează că în luna august din 2017 se va trece la etapa de evaluare chirurgicală invazivă, cu implantare de electrozi de profunzime și cu rezecția focarului epileptogen în conformitate cu rezultatele evaluării prechirurgicale. De asemenea, se va adera la subprogramul de diagnostic și tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos al Casei Naționale de Asigurări care prevede cost mediu pe pacient rezistent la tratament medicamentos tratat prin proceduri micro chirurgicale, o rambursare de 41.000 de lei și pentru un tratament medicamentos cu implant de stimulator al nervului vag, în jur de 100.000 de lei, ceea ce va aduce un profit esențial spitalului”, a explicat medicul Ana Miron.
Totodată, Ana Miron a precizat că dezvoltarea centrului est carpatic de referință pentru epilepsie și chirurgia epilepsiei, echipat în conformitate cu ghidurile de la International League Against Epilepsy, drept centru de epilepsie de nivel 4, va duce la creșterea competitivității economice a Spitalului Județean Suceava pe plan național și internațional și la creșterea calității vieții pacienților cu epilepsie.
Lasa un raspuns