„Până în urmă cu 26 de ani acest proces de dezrobire, chiar dacă el a avut loc formal, din păcate acest proces nu a luat neapărat sfârşit la nivel social. Lucrurile au evoluat şi de o parte şi de alta în societatea românească. Societatea românească obişnuită cu o mare diversitate culturală, cu o mare diversitatea etnică, însă din păcate au rămas în mentalitatea noastră multe urme ale acelei perioade, urme de toleranţă mai dificil de integrat, urme de reflexe care s-au perpetuat social de la o generaţie la alta”, a spus Dacian Cioloș la dezbaterea „160 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române”, potrivitb1.ro.
În acest context, șeful Guvernului a subliniat că fiecare trebuie să lupte pentru „dezrobirea mentală, sentimentală” a acestei minorități, precizând că este nevoie de efort din partea tuturor pentru a integra toleranţa în atitudinea individului şi de a recunoşte diversitatea ca atu.
Totodată, premierul a menționat că din echipa de la Guvern fac parte și persoane de etnie romă, care sunt foarte competente.
„La nivelul guvernului, la nivelul echipei cu care lucrez am mai mulţi prieteni de etnie romă pe care nu i-am recrutat ca să dea bine la statisticile privind prezenţa romilor în guvern sau în administraţie. I-am luat pentru că oamenii, într-adevăr, sunt competenţi şi pentru că pot să-şi aducă o contribuţie la evoluţia ansamblului societăţii româneşti”, a spus Cioloș.
În cadrul evenimentului, un grup de romi a organizat un protest, denunțând faptul că autorităţile că nu se consultă cu adevăraţii lideri ai comunităţilor de romi.
„Acces egal al tuturor organizaţiilor romilor pentru locul din Parlament” şi „Romii protestează, vocea lor contează”, au fost mesajele afişate de protestatari.
„Numai că mesajul nostru e că ne dorim o schimbare la nivel mare, aşa cum dumneavoastră aţi făcut la Guvern schimbări foarte bune”, i-a spus unul dintre protestatari premierului.
Lasa un raspuns