O problemă de actualitate, căreia trebuie să i se acorde o importanță deosebită atât la nivel național cât și la nivel local, este aceea a copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Acești copii reprezintă o categorie expusă riscurilor şi situaţiilor de pericol, care duc în ultimă instanţă la încălcarea şi nerespectarea drepturilor acestora.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia şi Drepturile Copilului a încheiat deja un protocol cu Oficiul pentru Migrarea Forţei de Muncă prin care fiecare direcţie locală are obligaţia să verifice permanent situaţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Cum verificările se pot face numai pentru cei care pleacă legal în străinătate, datele obţinute nu pot reflecta întocmai realitatea, acestea reliefând doar o mică parte din globalitatea problemei, deoarece cei mai mulţi părinţi pleacă să lucreze în străinătate fără contracte.

În județul Suceava, la data de 31 decembrie 2016, erau un număr de 7.945 copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Dintre aceștia 1.910 copii au ambii părinți plecați, 5.374 un părinte plecat, iar 661 fac parte dintr-o familie monoparentală. Conform datelor statistice din evidența D.G.A.S.P.C. Suceava, un număr de 7.462 copii au rămas în îngrijirea rudelor până la gradul IV fără a avea instituită o măsură de protecție, 462 la vecini sau cunoștințe, iar pentru 21 s-a instituit o măsură de plasament.

În luna august 2016, Consiliul Județean Suceava a organizat mai multe acțiuni, sub egida Luna diasporei, printre care și întâlniri între reprezentanți ai instituțiilor publice locale și centrale cu persoane din județul Suceava, plecate la muncă în străinătate și care au venit acasă în concediu, pentru discuții cu privire la identificarea de soluții la problemele pe care aceste persoane le au, inclusiv din perspectiva problematicii copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate.

Pornind de la aspectele discutate în cadrul acestei întâlniri, precum și în altele care au urmat, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, instituție aflată în finanțarea Consiliului Județean Suceava, propune inițierea unui proiect de consiliere psihopedagogică și psihologică, în mediul on-line a părinților din județul Suceava, care se află la lucru în străinătate.

Tipuri de probleme posibile de abordat:
– probleme de comunicare părinte-copil, copil-profesor, părinte-copil-profesor
– probleme de atașament
– dificultăți emoționale
– tulburări specifice de învățare
Modalități de realizare:
– listă cu membrii diasporei – părinți care doresc consiliere
– acord de parteneriat cu cei care doresc consilierea on-line
– stabilirea datelor pentru consiliere
– realizarea efectivă a consilierii on-line, maxim 10 ședințe de consiliere

Pentru a beneficia de consiliere psihopedagogică și psihologică, în mediul on-line, puteți să vă înscrieți completând formularul din linkul următor:
http://www.cjsuceava.ro/index.php/ro/relatia-cu-diaspora/formular-de-inscriere-consiliere-psihopedagogica-si-psihologica