Alexandru Rădulescu, deputat PSD de Suceava a arătat că pentru guvernarea social- democrată, educația, reprezintă o prioritate și că în acest sens au fost continuat demersurile pentru un învățământ de calitate în beneficiul elevilor, părinților și cadrelor didactice.

„Începutul lunii aprilie a fost marcat de adoptarea unor proiecte legislative extrem de importante pentru domeniul educațional, pentru beneficiarii demersului didactic, elevi și părinți, dar și pentru cadrele didactice – fapt ce demonstrează încă o dată că acest domeniu reprezintă o prioritate pentru guvernarea și pentru majoritatea parlamentară social – democrată”, a declarat deputatul Alexandru Rădulescu.

Astfel, în Parlamentul României s-a adoptat Legea manualului școlar care prevede că manualele școlare vor fi editate și tipărite doar de Editura Didactică și Pedagogică trecută în subordinea Ministerului Educației Naționale care va organiza și selecția și avizarea acestor manuale.

Acest fapt garantează existența manualelor în școli, la începutul fiecărui an școlar, manuale puse gratuit la dispoziție de MEN , evitându-se astfel întârzierile înregistrate în ultimii ani din cauza concurenței, adesea neloiale, dintre editurile private care licitau drepturile de editare și tipărire. Implicarea directă a Ministerului Educației Naționale în selecția manualelor constituie de asemenea o garanție a faptului că în conținuturile manualelor utilizate în școlile românești nu se vor mai strecura informații greșite, echivoce, ridicule sau neconcordante cu vârsta elevilor, semnalate deseori de profesori, părinți, de mass-media”, a arătat deputatul PSD.

Rădulescu a precizat că acest demers al PSD îi vizează direct pe profesori.

În aceste zile aceștia își vor încasa drepturile salariale, aferente lunii martie, majorate net cu 20%. Dacă adăugăm și majorările de la începutul anului 2017 ( 15%) și de la începutul anului 2018 (5%) putem afirma că prevederile Programului de Guvernare PSD, prin care se stipula creșterea salariului celor ce lucrează în educație cu 50% pâna în 2018 și dublarea până în 2022, sunt în grafic”, a mai transmis Rădulescu.

În încheiere parlamentarul social democrat le sugerează colegilor din opoziție să verifice aceste lucruri printr-o vizită la o unitate de învățământ.

„Sunt fapte reale și le sugerăm colegilor parlamentari liberali suceveni, care încă își exprimă demagogic neîncrederea prin presa locală, că pot verifica acest lucru printr-o simplă și nedureroasă vizită la o unitate de învățământ.  Și, în același sens, am dori să le amintim faptul că pilda apostolului Toma Necredinciosul (că tot suntem în  perioada evocării ei) este mereu menționată spre a nu fi urmată”, a mai spus deputatul Alexandru Rădulescu.

 

Trebuie precizat faptul că Legea manualul şcolar, adoptată în Camera Deputatilor, cu 175 de voturi “pentru”, 82 de voturi “împotrivă” şi patru abţineri este un bun de interes public, care reglementează regimul manualului şcolar de bază în învăţământul preuniversitar. De aceea, pe piaţă nu va apărea niciun manual fără avizul Ministerului Educaţiei şi al dascălilor.

Conform actului normativ, proiectele de manuale şcolare sunt realizate de către autori/coautori şi se depun în formă de manuscris la Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), în vederea evaluării calităţii ştiinţifice. Evaluarea manualelor se organizează prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, în baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, de către grupuri de evaluatori formate din cadre didactice, selectate în baza apelului public de selecţie.

De asemenea, proiectul de lege prevede că dreptul profesorului de a selecta manualul şcolar considerat cel mai adecvat, aşa cum este reglementat de Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, este garantat prin prezenta lege şi nu poate fi încălcat, iar în cazul unor schimbări de programă, înainte de reeditare, fiecare manual şcolar este reevaluat de grupuri de experţi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.