Despre postul Nașterii Domnului, cunoscut și sub denumirea de postul Crăciunului, care a început la data de 15 noiembrie și va ține până în data de 24 decembrie inclusiv, ne-a vorbit prof. Bogdan Cojoleancă, preot misionar la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei”, din Gura Humorului.

R.P. De fiecare dată când începe postul, Biserica ne amintește că acesta nu presupune doar restricții alimentare, ci mai mult decât atât. Ce ne spuneți despre asta?

Preot prof. Bogdan Cojoleancă: Există foarte multe persoane care confundă perioada postului cu o cură de slăbire, cu o dietă care nu presupune decât o curățare fizică. Desigur, și alimentația adecvată este importantă, întrucât aceasta ne pregătește pentru starea de spirit necesară postului, însă fără rugăciune, postul nu este altceva decât o simplă cură de slăbire. Se spune că trupul poate fi asemuit unui cal, iar sufletul, unui călăreț. Când trupul este suficient de curat, sufletul poate să țină hățurile mult mai bine, conferind siguranță întregului.

 

R.P. Cum ar trebui să postească omul modern?

Preot prof. Bogdan Cojoleancă: Omul modern este pândit de foarte multe tentații, de gânduri… însă oamenii trebuie să știe că orice gând rău, poate fi alungat. Nu trebuie să lasam gândurile rele să își facă cuib în sufletul nostru, ci trebuie să le alungăm atunci când ne dau târcoale. Uneori, lupta poate să pară grea, dar undeva acolo sus, Dumnezeu, un excelent organizator, gestionează totul în mod echitabil.

 

 

R.P. Există cale de mijloc în post?

Preot prof. Bogdan Cojoleancă: Dumnezeu este iubire, el a oferit oamenilor libertatea, nu este un stăpân tiranic, nu trebuie să ne fie frică dacă nu ne încadrăm în șabloane. Trebuie să avem grijă ca tot ceea ce facem, să fie făcut din iubire și din respect pentru aproapele nostru și pentru Dumnezeu.

 

R.P. Unii spun că nu este nevoie să ținem post toți odată, în perioadele propuse de Biserică, ci fiecare trebuie să țină atunci când crede de cuviință. Este adevărat?

Preot prof. Bogdan Cojoleancă: Postul ținut și în alte perioade ale anului, este binevenit, mai ales atunci când se cere sfatul și binecuvântarea unui duhovnic.

 

R.P. Cum ar trebui să fie legăturile conjugale între soț și soție în perioada postului?

Preot prof. Bogdan Cojoleancă: Recomandat este ca deciziile într-o căsnicie să fie luate împreună. Nu trebuie să uităm că prima datorie este către soț/soție, iar hotărârile luate singular pot determina certuri; atunci este indicat ca fiecare să ia în considerare bunul mers al familiei, starea de bine și liniște în cămin. Este bine ca nici unul din membrii familiei să nu vină cu propuneri radicale, ci să se încerce atingerea unui echilibru. Nimic nu trebuie impus.

 

 

R.P. Care este diferența dintre Postul Craciunului și alte posturi din timpul anului?

Preot prof. Bogdan Cojoleancă: Postul Crăciunului înseamnă așteptarea nașterii lui Mesia, este un post al bucuriei, o oportunitate de împlinire sufletească în care credincioşii se roagă pentru liniştea sufletească a lor și a întregii familii, pentru a sta cât mai departe de ceea ce îi îndepărtează de Dumnezeu.

 

 

R.P. Ce pot face cei care, din cauza diverselor afecțiuni fizice, nu pot să postească?

Preot prof. Bogdan Cojoleancaă: Oamenii bolnavi sunt scutiți de la postul alimentar; ei au trupul deja slăbit. Postul presupune o slăbire a puterii trupului, pentru a permite sufletului să preia controlul. Dacă omul este deja slăbit, din cauza unor afecțiuni, atunci postul alimentar iese din discuție. În schimb, poate să își curețe gândurile, să se roage, să își găsească liniștea. Scopul postului este liniștea.

 

R.P. De la ce vârstă credeți că ar trebui să țină post copiii?

Preot prof. Bogdan Cojoleancă: Copilul trebuie să vadă în familie exemplul spiritual al postului; începând cu vârsta de șapte ani, postul alimentar la copii poate fi introdus treptat, însă niciodată nu trebuie impus, pentru că în acest fel, poate să apară reticența și copilul se poate îndepărta de familie, de Dumnezeu; poate comite o serie de greșeli grave, care să îi compromită dezvoltarea armonioasă.

 

 

R.P. Cât de des ar trebui să ne împărtășim în post?

Preot prof. Bogdan Cojoleancă: Depinde de pregătirea sufletească a fiecăruia. Se poate împărtăși o dată, de două ori sau chiar în fiecare duminică.

 

R.P. Ce părere aveți despre faptul că din ce în ce mai mulți credincioși apelează la tehnologia modernă pentru a se spovedi? Ce părere aveți despre aplicația pe smartphone Arsenie Boca?

Preot prof. Bogdan Cojoleancă: Este o blasfemie. Biserica nu este de acord cu așa ceva. Arsenie Boca are meritul de a fi un mare om, un credincios cu frică și evlavie, însă nu a fost canonizat deocamdată. Iar aplicațiile de pe smartphone sunt blasfemii. Nici acatistele care au apărut cu numele lui Arsenie Boca nu sunt binecuvântate și nu e corect să fie puse în vânzare.

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.