O întâmplare norocoasă m-a purtat la închiderea sezonului moto, prilej cu care am aflat că aveam idei preconcepute și judecam calp OAMENII, deorece eram sigur ca toți motocicliștii sunt la fel.

Sâmbătă seara am ajuns intempestiv la închiderea de sezon a celor de la North Gang Riders, purtat mai mult pe sus de cantautorul folk Adi Bezna și impulsionat de un coleg de redacție lovit de-o gripă năbădăioasă. În primă fază destul de rigid, datorită costumelor de piele inscripționate și numărului mare de oameni necunoscuți, a fost nevoie doar să fac cunoștință cu unii dintre ei ca să duc în portbagajul mașinii ideile preconcepute și ziaristul, și să mă întorc între ei, doar eu, adică un om normal. M-am ales repede cu cel puțin patru noi prieteni, le-am cunoscut nevestele și prin ei am început să-i înțeleg, ba chiar să-i admir pentru încăpățânarea de a rămâne tineri și gașcă, dincolo de orice barieră socială. Pentru câteva ore mi-am reamintit că nici eu n-am fost ușă de biserică, că nici jocurile noastre „de cabană” sau „cu cortul” nu erau pentru pension de domnișoare, nostalgia vremurilor acelea ajutându-mă să empatizez cu lumea lor.

Sigur, sunt de toate felurile și cert au vieți diferite afară din gașcă, dar reușesc cumva să rămână împreună în jurul adrenalinei produse de mersul pe două roți. Făcut cum trebuie, adică organizat, motociclismul e un hobby scump care necesită multă muncă și multe sacrificii, iar cei din găștile bune au și pretenții. Nu orice proprietar de motocicletă este acceptat în gașcă, chiar dacă e primit la activitățile ei. Doritorii trebuie să dovedească anumite calități pentru a fi invitați, pricepera tehnică și dotarea fiind numai unele dintre ele.
Folosesc acest prilej pentru a-mi cere scuze că am judecat la grămadă toți motocicliștii, după câțiva fițoși care bubuie pe străzi. Apropo de zgomotul exagerat, am stat de vorbă cu unul din motociliștii care si-a dat găuri în toba de eșapament. A făcut-o deoarece o tanti conducătoare auto a întors în U peste linia continuă și l-a târât o grămadă de metri pe asfalt, cu motocicleta peste el, motivând ca nu l-a auzit, de parcă ar fi avut dreptul să facă manevra respectivă dacă era singură pe stradă. Am ajuns la concluzia că așa cum ei zic că șoferii sunt neatenți și indiferenți în trafic, și eu pot să zic că motociliștii sunt agesivi și gălăgioși.
Le mulțumesc celor de la North Gang Riders că m-au învățat la bătrânețe să am mai multă grijă la generalizări.
21.10.2013
Cristian Tonolla

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.