Într-o conferinţă la care a participat, marţi, pe tema diasporei româneşti, demnitarul a afirmat că o soluţie pentru diminuarea fenomenului „brain drain” (aşa-numita „scurgere de creiere”) care afectează puternic ţară noastră este recunoaşterea diplomelor şi echivalarea studiilor, dar acest lucru se poate face numai dacă există voinţa necesară.

Preşedintele a adăugat că autorităţile române au datoria de a face ca muncă în afara ţării să fie „o chestiune de alegere, nu de necesitate”.

În ceea ce îi priveşte pe românii care aleg să rămână în străinătate, „asigurarea condiţiilor pentru exercitarea dreptului de vot” este esenţială, a transmis Iohannis.

„Ţin să vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi, pentru că duceţi cu voi peste tot performanţa. Administraţia Prezidenţială a început discuţii cu alte instituţii, iar eu m-am întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din mai multe state europene. Avem acum şi un consilier specializat care a trăit mai multă vreme în străinătate şi s-a întors acasă. Obiectivul nostru pe termen lung este o relaţie puternică a comunităţii româneşti şi a autorităţilor cu dispora. Ţinta este de a valorifica potenţialul diasporei româneşti ca punte de legătură cu alte state, dar şi de a şti noi de acasă ce să facem pentru diaspora. Eforturile noastre vor fi un succes atunci când munca în afară ţării va fi doar o chestiune de alegere, nu de necesitate”, a spus Klaus Iohannis.

În opinia preşedintelui, trebuie să găsim răspunsuri la 3 întrebări.

Prima este legată de cum transformăm exodul creierelor (aşa numitul „brain drain”) din pierdere în câştig pe termen lung, „cu alte cuvinte, într-un «brain gain»”

„Cum facem ca specialiştii (medicii, profesorii, cercetătorii etc.) care pleacă din ţară să se şi întoarcă la un moment dat? Ştim că dumneavoastră, iniţiatorii evenimentului de astăzi, aveţi un set de propuneri. Una dintre problemele care poate fi rapid rezolvată, dacă există voinţă, este recunoaşterea diplomelor, echivalarea lor”, a precizat Iohannis.

A doua problemă ridicată de şeful statului este: „Ce facem pentru românii care aleg să rămână în străinătate? Cum îi sprijinim să îşi păstreze identitatea?”

„Asigurarea condiţiilor pentru exercitarea dreptului de vot al românilor din disaspora este esenţială. Partidele politice, după consultările de la Cotroceni, s-au angajat să introducă votul prin corespondenţă. Sper ca, până la finalul acestei sesiuni parlamentare, să îşi onoreze promisiunea”, a detaliat oficialul de la Cotroceni.

Nu în ultimul rând, preşedintele a pus problema  „cum sprijinim şi încurajăm diaspora să se transforme într-o voce mai puternică a României în lume”.

„Românii de peste graniţa sunt o sursă de inspiraţie şi un sprijin de care România are mare nevoie”, a conchis Klaus Iohannis.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.