În presa locală au apărut informații conform cărora primarul de la Rădăuți ar fi scos municipiul din ACET, lucru total neadevărat. Se pare că Nistor Tătar nu știe ce gogoși electorale să mai vândă rădăuțenilor și inventează fel de fel bazaconii pentru a câștiga, cel mai probabil, încă un procent.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Viorel Seredenciuc a informat că declaraţia primarului Nistor Tătar de la Rădăuţi, prin care susţine retragerea municipiului Rădăuţi din ACET, o idee năstruşnică, poate fi tratată ca o glumă făcută la o bere şi nu o declaraţie a unui fost membru în Adunarea Generală a Asociaţilor (AGA) a ACET, pe o perioadă de 4 ani, timp în care a reprezentat acolo Consiliul Judeţean, condus atunci de PSD. În primul rând ACET S.A. este o societate comercială pe acţiuni şi nu o asociere.  ACET S.A. are 9 acţionari, oraşe şi municipii din judeţ şi Consiliul Judeţean. Municipiul Rădăuţi a intrat în acţionariatul ACET în anul 2010, prin hotărârea tuturor acţionarilor ACET de la acea vreme, contribuind cu aport la capitalul social al societăţii destul de consistent. Acum municipiul Rădăuţi deţine 6,3% din capitalul social al ACET şi, prin hotărâre de Consiliu Local, societatea ACET este şi operator de apă şi canal.

„Renunţarea unilaterală la aceste acţiuni ar reprezenta un prejudiciu pentru oraş, cu implicaţii din cele mai neplăcute. Cât priveşte problemele expuse acum, în campania electorală , de către primarul Tătar, reprezentantul municipiului Rădăuţi le-ar fi putut pune în discuţie în orice şedinţă AGA a ACET.  Nu au fost puse niciodată  în discuţie nici de primar, cât a fost membru AGA,  şi nici de actualul reprezentant al municipiului. Mai mult, în acest mandat, reprezentantul municipiului Rădăuţi, după mai multe absenţe de la şedinţele AGA,  şi-a dat demisia din acest for.

Ca să încercăm să ghicim ce a vrut să spună primarul Tătar, asocierea de care vorbeşte  este, probabil, Asociaţia Judeţeană de Apă şi Canalizare (AJAC), unde municipiul Rădăuţi este membru, condiţia de apartenenţă la asociere fiind obligatorie pentru derularea investiţiilor din fonduri europene  din exerciţiile financiare 2007 – 2013 şi 2014 – 2020. Orice retragere ar înseamnă returnarea fondurilor investite prin programul POS Mediu (2007 – 2013), pierderea sumei aferente contractului POIM (2014 -2020), în total cca. 80 milioane de lei, şi punerea în pericol a întregului proiect european de apă şi canalizare al judeţului, în valoare de 234 milioane euro, proiect pentru care s-a semnat contractul de finanţare în decembrie 2019. De asemeni este obligatoriu că în municipiul Rădăuţi să opereze societatea ACET,  operatorul unic regional, nerespectarea acestei condiţii având aceleaşi consecinţe”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Viorel Seredenciuc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.