În preambulul declarației politice, Balan a făcut referire la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2812013, prin care a fost demarat Programul naţional de dezvoltare locală (etapa I), unde au existat nenumărate critici cu privire la modalităţile profund netransparente privind procedurile de aprobare a proiectelor, de prioritizare a acestora şi de decontare a lucrărilor efectuate.
„În anul 2016, ca urmare a unei interpelări formulate de mine (nr. 10.009A107-06-2016), ca parlamentar, domnul Vasile Dâncu, în calitate de Viceprim-ministru şi Ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a răspuns evaziv la solicitarea mea de a transparentiza procedurile de contractare între minister şi beneficiari, prin publicare tuturor detaliilor, în timp real, pe pagina electronică a Ministerului. Dezamăgirea mea a fost cu atât mai mare cu cât Guvernul din care făcea parte şi domnul Vasile Dâncu avea ca deviză transparenţa totală a actului administrativ şi a cheltuirii banilor publici”, a declarat deputatul PNL.
Balan a susținut faptul că, în anul 2017, prin O.U.G. nr. 6/2017 a fost modificat/extins programul naţional de dezvoltare locală (etapa a II-a), antincipându-se demararea unor lucrări de modernizare/reabilitare/construire a nu mai puţin de 9.500 de obiective de investiţii de interes local: creşe, grădiniţe, dispensare, poduri, podeţe sau iluminat public stradal. Etapa a II-a urmează a fi susţinută de peste 2,2 miliarde lei (credite bugetare în anul 2017) şi cca. 30 miliarde lei (credite de angajament în anii 2017-2020). Această extindere a programului ar putea fi apreciată pozitiv, dacă procesul ar beneficia de o transparenţă adecvată volumului de resurse financiare implicate, dacă prioritizarea proiectelor s-ar face în strictă legătură cu nevoile de dezvoltare ale comunităţilor locale şi dacă între criteriile de selecţie ale programelor nu s-ar regăsi apartenenţa politică a beneficiarilor.
Balan i-a solicitat lămuriri cu privire la etapa a doua a PNDL-ului, respectiv dacă se intenţionează şi cum se anticipează să răspundă solicitării întregii societăţi, care reclamă ca resursele financiare distribuite prin decizia Ministrului Dezvoltării Regionale să fie într-un mod perfect transparent. Mai mult, acesta dorește să știe care sunt mecanismele de implementare a decontărilor lucrărilor efectuate prin care criteriile politice să fie excluse, deoarece acestea sunt generatoare de fapte de corupție.
„În condiţiile în care programul îşi propune să finanţeze construirea/modernizarea/dotarea peste 2.500 de creşe şi grădiniţe şi nu mai puţin de 2.000 de unităţi şcolare, ce criterii veţi avea în vedere pentru aprobarea acestor proiecte? Menţionez faptul că în perioada 2007- 2008 au fost modernizate/construite şcoli şi grădiniţe în localităţi în care cohortele de copii nu justificau investiţia, iar în localităţile cu mulţi copii şi fără o infrastructură şcolară adecvată nu s-a realizat nici un obiectiv, doar pentru că primarul localităţii aparţinea unui anumit partid politic”, a conchis deputatul Ioan Balan.