Pentru două zile, Talcioc Cultural din Suceava a găzduit un adevărat vârtej devastator, care a purtat în adâncurile blues-ului tot ce a prins în cale, de la organizatori până la ultimul spectator. Ediția 2014 a Festivalului Blues Con-fusion, organizat în memoria lui Fane Adumitroaie, a arătat că nici măcar o sarabandă de ghinioane demnă de Cartea Recordurilor nu poate opri Blues-ul să fie măreț, atunci când el este reprezentat de oameni dedicați trup, suflet și viață acestui fenomen.
Dacă am mai fost până acum parte din asemenea tornade sufletești, ca inocent membru în public, posibilitatea de a bântui prin spatele scenei, de a-i cunoaște pe protagoniștii scenei deposedați de farduri și luminile reflectoarelor mi-a deschis ochii către alte nivele de trăire a muzicii. Numele legendelor care au urcat pe scenă este important numai pentru puținii amatori de blues care mai există pe aici și menționarea unora ar fi jignitoare pentru ceilalți, iar menționarea tuturor nu are sens, afișul festivalului fiind la îndemână oricui. Dacă magia folk-ului ține de introspecție și poezie, blues-ul își poartă admiratorii într-o lume extrasenzorială, o insulă a miilor de wați și a filozofiei libertății, unde talentul interpretativ și sufletul interpreților se îmbină pentru a crea o mică Nirvana de moment.
Am mai văzut și un lucru inexistent în alte curente muzicale și anume totala comuniune a celor care țin blues-ul în viață. Schimbă între ei orice, de la instrumente până la locul de pe scenă și se cunosc atât de bine între ei, încât pot cânta oricând împreună, câtă vreme e blues. Cu vocea, cu instrumente mergând de la o banală muzicuță până la claviaturi uriașe, dar mai ales cu sufletul, cei care au animat Memorialul Fane Adrumitroaie în acest an au făcut un maraton al dedicației pentru blues-ul din care și-au făcut un credo de viață.
Am mai înțeles și de ce Bobby Stroie este respectat și iubit, deoarece a fost prima dată când l-am văzut arzând la intensitate maximă, radiind încredere și luptând cu dăruire pentru ca blues-ul să rămână în viața noastră.
Lasa un raspuns