Directorul Muzeului Bucovina, Emil Ursu, a anunțat astăzi, 26 februarie, într-o conferință de presă, că se va pune mai mult accent pe muzeul de istorie de la SIret, un muzeu mic, însă cu o încărcătură istorică mare. Acesta a vorbit și despre un proiect prin care să se comemoreze holocaustul.

Este vorba de muzeul de istorie de la Siret care, în acest moment, se află într-o stare de degradare vizibilă. În ciuda faptului că este un muzeu mic, care nu se bucură de un număr mare de vizitatori, acesta se bucură de atenția directorului Emil Ursu, care crede că trebuie să i se acorde mai multă atenție. „Turismul hasidic ajunge la Cernăuți, trece granița spre Siret, în legătură cu cele două cimitire evreiești din Siret, însă puțini din cei care trec granița, trec și prin muzeul nostru”, a afirmat Ursu.

Întrebat dacă acest muzeu ar avea vizitatori, Emil Ursu a declarat că „eu cred că dacă acest proiect va fi pus în operă, Siretul va ieși din starea actuală. Să nu uităm că ar fi singurul memorial autentic al holocaustului din România”.

Cătălin Nechifor s-a angajat ca în bugetul propriu al Consiliului și al unităților subordonate să prindă o sumă care să acopere finanțarea pentru ceea ce înseamnă partea de studii a acestui obiectiv. „Vom încerca să găsim o modalitate prin care să putem finanța efectiv această lucrare atât de importantă și așteptată. Așa cum se spunea, faptul că aici, în trecut, au trăit și trăiesc în continuare etnici evrei, a însemnat un plus de valoare, iar Bucovina a fost întotdeauna o regiune în care lucrurile s-au petrecut normal pentru toate minoritățile și cred că asta înseamnă, de fapt, o moștenire autentică a noastră pe care trebuie să o ducem mai departe”, a declarat șeful administrației județene.

DSC_0034

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.