În prezent, s-a ajuns la etapa realizării Planului de Acţiune. Este etapa în care se solicită tuturor instituţiilor, administraţiilor publice locale, ONG-urilor, agenţilor economici, persoanelor fizice, să vină cu propuneri de proiecte pe care le au în vedere şi care se încadrează în categoriile de probleme identificate la nivelul judeţului Suceava, în scopul includerii acestora în Planul de Acţiune actualizat. Lista finală a problemelor de mediu din judeţul Suceava, ordonate în urma ierarhizării şi prioritizării este postată pe site-ul instituţiei http://apmsv.anpm.ro, la secţiunea Dezvoltare durabilă – Planificare de mediu.
PLANUL DE ACŢIUNE PENTRU MEDIU reprezintă un instrument de sprijin al comunităţilor în stabilirea priorităţilor, în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor de mediu şi a armonizării dezvoltării economice cu potenţialul natural. El constituie un proces dinamic, a cărui evoluţie continuă se datorează dezvoltării în timp a factorilor economici, sociali şi a evoluţiei stării mediului.
Realizarea acestuia se bazează pe o împletire de strategii şi capacităţi instituţionale şi investiţionale, astfel încât resursele financiare naţionale şi locale disponibile să fie optim utilizate.
Agenţia judeţenă pentru protecţia mediului coordonează activitatea de elaborare, actualizare şi monitorizare a planurilor de acţiune pentru mediu la nivel de judeţ.
Procesul de actualizare a PLAM-ului a demarat în anul 2012, cu desemnarea Comitetului de Coordonare şi a Grupului de Lucru pentru revizuirea PLAM Suceava, aceste două organisme fiind aprobate prin Ordinul Prefectului judeţului Suceava nr. 299/05.12.2012, modificat de Ordinul Prefectului judeţului Suceava nr. 303/ 26.07.2012.
În cursul anului 2013, în urma întâlnirilor Grupului de Lucru, ţinându-se cont de starea mediului din judeţ, a fost realizată Analiza SWOT, pentru evaluarea limitelor potenţialului natural, economic şi social. Pasul următor a constat în identificarea problemelor de mediu din judeţ şi clasificarea acestora pe categorii de probleme, finalizându-se cu elaborarea listei problemelor de mediu. Domeniile principale identificate şi prioritizate sunt dezvoltarea mediului urban şi a mediului rural. Protecţia împotriva zgomotului, Deşeuri, substanţe chimice periculoase, calitatea solului şi terenuri degradate, Apa, Protecţia naturii, biodiversitate şi păduri, Educaţie ecologică, dezvoltare durabilă şi calitatea vieţii, Calitatea aerului, protecţia atmosferei şi schimbări climatice.
La începutul lunii noiembrie 2013, va fi convocată o şedinţă a Grupului de Lucru, la care vor fi invitate şi alte persoane interesate în scopul dezbaterii propunerilor propuse şi definitivării Planului de Acţiune cu noi idei, care nu au fost cunoscute până la acea dată.
Data de desfăşurare va fi adusă la cunoştinţă opiniei publice prin afişarea pe site-ul instituţiei (http://apmsv.anpm.ro), şi prin intermediul mass-mediei locale. APM Suceava este interesată în participarea unui număr cât mai mare de persoane, cunoscut fiind faptul că opinia comunităţii contează în realizarea acestui plan şi că: „O viziune fără un plan este doar un vis. Un plan fără o viziune este doar trudă. Dar o viziune şi un plan pot schimba lumea”.
Lasa un raspuns