Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a anunţat că instituţia pe care o conduce va monitoriza furnizarea agentului termic în localităţile în care există sisteme centralizate.

Florin Sinescu a spus că în judeţul Suceava există sisteme centralizate de furnizare a agentului termic doar în Suceava, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Siret. Sinescu a mai precizat că datorită situaţiei actuale generate de intrarea în insolvenţă a societăţii Termica, Prefectura Suceava are în atenţie şi situaţia beneficiarilor sistemului de încălzire centralizat din municipiul reşedinţă de judeţ.

„În Rădăuţi, sunt racordate la reţeaua publică 11 instituţii publice, 111 societăţi comerciale şi 5.050 de utilizatori casnici, combustibilul folosit de centrala termică fiind gazul metan, suma estimată asigurării necesarului de gaz pentru această iarna fiind de 3.400.000 lei. La Vatra Dornei, încălzirea în sistem centralizat este asigurată de centrala termică pe biomasă, care foloseşte drept combustibil rumeguşul, tocătura etc. Din necesarul de 120.000 metri steri, sunt în stoc la această dată 24.080 metri steri, cantitate suficientă pentru aproximativ două luni, în funcţie de temperaturile înregistrate. Primăria Vatra Dornei are încheiate mai multe contracte de furnizare combustibil şi anume 4 pentru tocătură, 4 pentru buşteni de tocat şi 44 pentru rumeguş, suma necesară asigurării stocului fiind de 2.850.000 lei. La reţeaua municipiului Vatra Dornei, sunt racordate 15 instituţii publice, 67 societăţi comerciale şi 1.568 locuinţe particulare. În oraşul Siret, 8 instituţii publice, 8 agenţi economici şi 394 de casnici sunt racordaţi la sistemul centralizat, aproximativ 1.100.000 de lei fiind necesari asigurării gazului metan necesar trecerii sezonului rece”, a declarat Sinescu.

Prefectul a precizat că din informaţiile furnizate de Termica, până în acest moment furnizarea de energie termică s-a făcut folosind gazele naturale, pentru asigurarea căldurii, iar estimarea necesarului pentru un întreg sezon rece, ar fi de aproximativ 29 de milioane de mc gaz, cu o valoare de circa 33,7 milioane de lei.

„Având în vedere evoluţiile meteo prognozate pentru luna noiembrie, vom monitoriza furnizarea agentului termic către populaţie acolo unde există sisteme centralizate şi nu numai, avem în vedere aplicarea OG 27/2013 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, prin care se acordă subvenţii pentru încălzirea locuinţelor în sistem individual cu gaze naturale lemne, cărbuni, combustibili petrolieri şi energie electrică. În atenţia noastră se află şi instituţiile publice, spitalele şi unităţile de învăţământ racordate sau nu la sisteme centralizate de încălzire. În ce priveşte municipiul Suceava, sperăm ca încheierea etapelor pentru finalizarea în termen a investiţiei la noua centrală termică, precum şi rezolvarea problemei transportului şi distribuţiei să ducă la livrarea de agent termic către locuinţele sucevenilor, în condiţii optime în această iarnă”, a declarat prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.