Peste 21.000 de arbori plantați la Poieni-Solca, pe o suprafață forestieră degradată
- Prima plantare din cadrul proiectului „Pădurea de Mâine” a acoperit 4,7 ha de teren forestier degradat cu 21.210 de puieți în zona comunei Poieni-Solca din județul Suceava
- Au contribuit peste 100 de voluntari de la Colegiul Tehnic Rădăuți, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Ocolul Silvic Solca, comunitatea locală și de la fabricile Holzindustrie Schweighofer din Rădăuți și Siret
- Plantația va fi îngrijită timp de 7 ani pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a pădurii
Proiectul „Pădurea de Mâine” a fost lansat pe 29 septembrie 2017 de Asociația Administratorilor de Păduri (AAP) și de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer, pentru a ajuta proprietarii privați de păduri să regenereze suprafețele forestiere degradate din toată România în următorii 7 ani.
Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, s-a desfășurat prima acțiune de plantare la Poieni-Solca, județul Suceava.
Suprafața de 4,7 hectare pe care s-a făcut plantarea este administrată de Ocolul Silvic Solca. Pădurea a fost tăiată în anii `90 și, în urma retrocedărilor, fragmentarea proprietății (numărul ridicat de proprietari din zona afectată) nu a permis gospodărirea corectă a acesteia. Pădurea nu s-a refăcut în mod natural iar proprietarii nu au avut fondurile necesare pentru reîmpădurire.
Sâmbătă s-au plantat peste 21.000 de puieți de brad, molid, frasin, paltin și arin, în conformitate cu proiectul de reîmpădurire elaborat de Ocolul Silvic Solca, verificat de specialiști în silvicultură și biodiversitate de la Universitatea din Suceava. Ocolul Silvic Solca va superviza lucrările de completare și întreținere până în anul 2023 pentru a asigura refacerea completă a pădurii replantate.
Constantin Moldovan, șeful Ocolului Silvic Solca, le-a făcut instructajul cu privire la modul în care se vor planta arbori și a oferit asigurări că munca acestora nu a fost în zadar.
„Noi le vom asigura sprijinul logistic și tehnic acestor inițiatori pentru ca tânăra pădure să poată fi gestionată, administrată corespunzător și durabil. În anul acesta Ocolul Silvic Solca a plantat peste 130 de mii de puieți, atât în pădurile statului cât și în cele private”, a precizat Constantin Moldovan.
Componentele principale ale activității Facultății de Silvicultură din cadrul Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava sunt învățământul și cercetarea științifică în domeniul forestier. Instituția pregătește ingineri silvici pentru activitățile de cultură a pădurilor, exploatarea și transportul masei lemnoase, industrializarea primară și recoltarea lemnului.
„Ne bucurăm de această mediatizare și de faptul că această activitate mai puțin văzută a silvicultorului este reliefată. Regenerarea pădurii se poate face atât pe cale artificială cât și naturală iar de cele mai multe ori asigurăm această înmulțire artificială acolo unde se poate. Să știți că activitatea de regenerare nu se încheie după ce se plantează acești puieți. Este foarte important să avem grijă în continuare de ei și de multe ori spunem că partea aceasta seamănă foarte bine cu ceea ce se întâmplă și în cazul oamenilor deoarece copacii și oamenii sunt similari în prima parte a vieții”, a precizat Ciprian Pălăgheanu, cadru didactic la Universitatea de Silvicultură din Suceava.
Facultatea de Silvicultură Suceava este foarte activă în planul cercetării științifice, derulând numeroase proiecte de cercetare la nivel național și european, activând ca membru fondator al EFI CEEC – Centrul Regional pentru Europa Centrală și de Est al Institutului Forestier European (EFI).
Primarul comunei Poieni Solca, Jucan Simion, le-a mulțumit celor prezenți pentru implicarea de care au dat dovadă asigurându-i că vor păstra și întineri pădurea.
La acțiune au fost prezenți și elevii Colegiului Tehnic Rădăuți, însoțiți de directorul Gelu Țugulea.
„Dorim să arătăm prin această acțiune că se poate. Totodată, oamenii inimoși pot continua această acțiune și sper să fie un exemplu de bună practică pentru toți. Ne bucurăm de această zi și mulțumim celor prezenți. Noi vom spune mereu un DA pădurii, ecologiei”, a spus directorul Gelu Țugulea.
Proiectul „Pădurea de Mâine” vine astfel în sprijinul micilor proprietari oferind puieți, materiale de plantare, logistică, voluntari și specialiști, acoperind toate costurile aferente. Acțiunea de plantare din cadrul proiectului „Pădurea de Mâine” se desfășoară cu sprijinul companiei Holzindustrie Schweighofer. Compania va investi 1 milion de euro pentru plantarea a 1 milion de puieți pe durata celor 7 ani ai proiectului.
„În cadrul proiectului „Pădurea de Mâine” am primit deja cereri pentru zece suprafețe eligibile. Acestea sunt în curs de analiză și pregătim selecția proiectelor pentru plantarea de primăvară. Mă bucur că am putut demara proiectul pe teren încă din toamna aceasta și că am putut veni în sprijinul proprietarilor terenului forestier degradat de la Poieni-Solca. Pe această suprafață era practic imposibil ca vegetația forestieră să se refacă în mod natural,” a declarat Ionuț Apostol, coordonatorul proiectului „Pădurea de Mâine”.
Voluntarii prezenți la această acțiunea au precizat că au venit cu mare drag, deoarece cred că este datoria tuturor să facă astfel de gesturi.
„Nu e prima dată când particip la o acțiune de acest gen și cred că e de datoria tuturor celor care sunt pro natură să se implice în astfel de acțiuni. Cred că acțiunea de astăzi va avea un impact major peste ani”, a spus Robert Bodian, unul dintre studenții prezenți la împădurire.
Cel mai mic copil care a luat parte la această acțiune a fost Ștefan, în vârstă de patru ani. Acesta a spus că plantează puieți pentru ca aici (nr. Solca) să fie o pădure.
„Am ales să particip la această activitate de voluntariat deoarece este important ca fiecare să se implice. Noi suntem schimbarea și pentru a face un lucru bun trebuie ca fiecare dintre noi să se implice” a spus Bădeliță Emanuela Luciana.
„Pădurea de mâine” – un proiect multianual elaborat de Asociația Administratorilor de Păduri și de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer. Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a terenurilor private. Terenurile forestiere s-au retrocedat în mai multe etape, iar diferite situații au dus, în unele cazuri, la degradarea pădurilor. Există subvenții pentru împădurire (pădurile plantate pe terenuri non-forestiere), dar nu pentru replantare în aceste zone.
Vasile Varvaroi, manager de achiziții în cadrul Holzindustrie Schweighofer, a arătat că în câțiva ani pe respectiva suprafață va fi o pădure frumoasă care va bucura sufletul dar și privirea cu frumusețile ei.
„Prin proiectul „Pădurea de mâine”, lansat recent, facem această reîmpădurire a acestei suprafețe degradate și suntem bucuroși că cei de la Asociația „Poienița” din Poieni Solca au fost printre primii care au aplicat pentru acest proiect. Reîmpădurirea de astăzi se face cu sprijinul generației tinere din Suceava și le mulțumim că sunt alături de noi la renașterea acestei păduri. Această suprafață de teren este împădurită cu paltin de munte, frasin, molid, brad și arin.
Compania noastră s-a angajat ca și pe viitor să asigure lucrările necesare pentru dezvoltarea optimă a acestei păduri iar Ocolul Silvic Solca va superviza lucrările pe viitor”, a precizat Vasile Varvaroi.
Campania de replantare este deschisă oricărui proprietar privat de pădure și oricărei primării, care pot depune propuneri pe www.padureademaine.ro, o platformă în care potențialii solicitanți și orice parte interesată pot găsi informații detaliate despre proiect, metodologia și progresul acestuia.
Lasa un raspuns